Helyi közélet

2011.04.19. 17:23

Pénz nélküli száz napok

<p>Állami és önkormányzati beruházásokból nem sok akad manapság, a magánházak építése is visszaesett.</p>

Körbetartozás problémaköre tovább rontja a megrendelések nélkül maradt építőipar amúgy is nehéz helyzetét. A megoldási törekvések egyike az iparági regisztráció.

– Tavaly január elsejétől már csak olyan vállalkozás végezhet építőipari kivitelezői tevékenységet, mely regisztrálta magát az országos kamarai rendszerben. A megyénkben regisztrált vállalkozások száma jelenleg 2090, melynek több mint 50 százaléka legfeljebb egy főt foglalkoztató vállalkozás. A regisztráció célja, hogy a körbetartozások visszaszoruljanak, hogy a nem megfelelő képzettséggel, végzettséggel rendelkezők ne végezhessenek szakipari munkákat. Ez elősegítheti a piac rendeződését, tisztulását – válaszoltak lapunk kérdéseire a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

A tartozás hónapjai

Arra is emlékeztettek: az építőipari termelésben 2006-ban kezdődött a visszaesés, melyet a 2008-ban bekövetkezett válság felgyorsított, s ez a folyamat jelenleg is tart. Állami és önkormányzati beruházásokból nem sok akad manapság, a magánházak építése is jelentősen visszaesett. Mindeközben az áremelkedésben még az infláció mértékét sem tudják érvényesíteni a cégek, amelyeknél az eredményességi illetve jövedelmezőségi mutatók mélypontot jeleznek.
A tapasztalat az, hogy az építőipari kivitelezői tartozások sorában nem ritka a 100-120 napos fizetési késedelem. Ugyanakkor egy-egy beruházás elnyerése esetén a tőkeszegény ágazatnak nemcsak az alvállalkozók fenti okból eredő bizalmatlanságával kell megküzdenie, hanem a drága hitelekkel, hiszen a bankok kivonultak az építőipari finanszírozásból.

 

– A jelentős kintlévőség ellenére sem tartozunk egyetlen beszállítónak, vagy alvállalkozónak sem. Ez annak köszönhető, hogy a cégeink korrekt együttműködést alakított ki egy kereskedelmi bankkal, így akár hitel árán is, de előteremtjük a kifizetések fedezetét – utal a sokszor „életmentő” finanszírozási háttér súlyára Zombor József, a megyei iparkamar elnökségi tagja, a Zombor és Társai Kft. illetve a Harcon Építés Kft. példájából kiindulva.

Csábító külföldi ajánlatok

Itt említi meg a szakképzés gondjait is, hiszen napjainkban a képzett szakmunkások száma nem éri el a kívánt létszámot. Fennáll a veszélye annak is, hogy az idén májustól megnyíló németországi és ausztriai munkaerőpiac miatt a jól képzett szakemberek maradéka is elvándorol. A problémák kezelésére a kamara számos lépést tett és tesz: idén 31 szakmában szervezik meg éppen a napokban a Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, mely az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője. Ezen több szabolcsi fiatal – többek között az építőiparban is – megméretteti magát. Az építőipari tevékenység támogatását szolgálja a megyei kamara szakmai tréningje is, melyre ebben a szektorban április 28-29-én kerül sor Nyíregyházán.

Lejárt számlák, kifizetetlen teljesítések

– Hónapok óta lejárt számlák, kifizetetlen teljesítések, végrehajtói jog a lakásunkon, elbocsátott alkalmazottak – foglalja össze röviden a hónapok óta tartó kálváriáját Molnár Tibor. – Magán- és alvállalkozóként vettem részt a panelprogramban, ajtók és ablakok beépítését végeztük a város több területén. A minket megbízó alvállalkozóval, a Bodrogtorkolat Kft-vel úgy írtuk alá a szerződést, hogy a teljesítésigazolás után kifizetik az elvégzett munka ellenértékét, erre banki fedezetük van. A decemberben és janárban elvégzett, leigazolt munka után már összesen 2 millió forinttal tartozik nekem a megbízó, és mindig azt a választ kapom, ha csak akkor tud fizetni, ha előbb neki fizetnek a megbízói – magyarázza Tibor.

A számlák utáni áfát és egyéb járulékokat természetesen rajta követelte az APEH, csak nem volt miből – meséli. – Most már ott tartunk, hogy végrehajtási jog van a lakásunkon, annak az autónak a törzskönyvét, amivel dolgozni jártam, le kellett adni, s ha rövid időn belül nem tudjuk rendezni a tartozásunkat, akkor elárverezik mindenünket. Egy élet munkájának eredményét veszítjük el – sóhajt Tibor, és hozzáteszi: minden alkalmazottjukat el kellett engedniük, már munkát sem tudnak vállalni. A körbetartozások csapdájában vergődnek, és nem igazán látják a kiutat. Ha tudta volna, hogy a megbízójának sincs fedezete, el sem vállalja a munkát. Azt mondja, nem ő az egyetlen pórul járt alvállalkozó, sok hozzá hasonló cég vár még a pénzére...

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában