Helyi közélet

2011.05.09. 08:47

Buday Péter főzött megyénkben

<p>Hogy jön össze a tócsni és az aszalt szilva? Ahogy a kolbász és a lekvár. Aki mindezt prezentálja: Buday Péter.</p>

A Magyar Televízió képernyőjén szombat délelőttönként látható a Most a Buday! című főző-sorozat, amely az ismert szakács segítségével nem csupán az ízletes ételek készítését mutatja be a nézőknek, hanem izgalmas helyszínekről, érdekes személyiségekkel, nem mindennapi ötletekkel ismerteti meg az érdeklődőket hétről-hétre. A mesterszakács fára mászik, barlangba látogat, tojást patkol, úszik, fut, de közben alapanyagokat válogat, főz, süt, párol és magyaráz – a május 14-ei és az azt követő három adás a Szatmár-Bereg kincseit, értékeit mutatja be és a megye nézői pedig ismerős helyszínekkel találkozhatnak.

Buday Péter ugyanis a hét első három napját megyénkben töltötte, s járt többek között a penyigei Lekváriumban, a túristvándi vízimalomnál, a bukógátnál, Tiszacsécsén a Móricz-háznál, Szatmárcsekén a temetőben, Mátészalkán több helyszínen is, de tutajozott a panyolai Öreg-Túron, gyógynövényeket szedett, horgászott és biciklizett, s a hintózást sem hagyta ki. És persze főzött: a térségre jellemző alapanyagokat felhasználva, de természetesen másképpen, mint ahogyan azt bármelyikünk tenné.

– Almát, szilvát, káposztát és pálinkát használtam, de a képzelőerő és a nem hagyományos gondolkodásmód a megszokott alapanyagokból is új ételeket teremtett. A tócsnihoz például tökéletes az aszalt szilva, a marhahátszínhez a szilvamártás, az egyik helyi étel, a kötött tészta pedig nemcsak levesben isteni, de kiválthatjuk vele a káposztás cvekedli tésztáját, feltálalhatjuk sült hús mellé köretnek, de csirkemellel ízletes salátát is készíthetünk belőle. Az alapanyagok tehát nem változnak, a gondolatok azonban igen – így jönnek létre új ételek.

Buday Péter: A magyar konyha mérhetetlenül gazdag

– Megváltozott az életünk, s azt, hogy milyen étel kerül az asztalra, több tényező is befolyásolja. Az egyik az, hogy a háziasszonyoknak nincs arra idejük, hogy órákat töltsenek a konyhában egy-egy étel elkészítésével, fontos az is, hogy milyen alapanyagokat, fűszereket, hozzávalókat tudunk beszerezni, és lényeges tényező az a mérhetetlen kínálat, ami a gasztronómia terén a televíziók és a könyvesboltok kínálnak. Bátran lehet kísérletezni – vallja a mesterszakács, aki szerint megszédülni azonban nem kell. – Olyan ételeket főzök, melyekhez mindent be lehet szerezni a sarki kis boltban, olyanokat, melyekhez nem kell lexikon. Az ételek elkészítéhez szükséges kreativitás és kísérletezőkedv olyan, mint amikor abból a lakásból, melynek minden egyes négyzetméterét ismerjük, kimozdulunk és elmegyünk kirándulni.

Buday Péter szerint azzal, hogy a hazai ízek mellett ma már a kínai, a thai, az olasz vagy éppen  marokkói ételek is jelen vannak az életünkben, a magyar konyha nyerhet akkor, ha ezek beépülnek az ételkészítésbe. – A hagyományokat nem feledve, a jövőt tekintve, a mának élve – ez Buday Péter mesterszakács mottója, aki szerint a magyar konyha mérhetetlenül gazdag, a hazai gasztronómia pedig egy elfelejtett tudástár – ő azért dolgozik, hogy mindez újra a köztudatba kerüljön.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában