Helyi közélet

2011.05.04. 14:56

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1 százalékáról

<p>Nyíregyháza - Évről-évre egyre több szervezet (alapítvány, közalapítvány, társadalmi szervezet stb.) igazolja sikeresen, hogy rendelkezik mindazokkal a feltételekkel, amelyek alapján részesülhet a magánszemélyek felajánlásaiból.</p>

A tavalyi bevallásoknál több mint 77 ezer magánszemély élt a lehetőséggel és ajánlotta fel adójának 1%-át a civil szervezetek részére – kaptuk a tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságától.

Megyénkben 2010-ben a magánszemélyek összesen 1.223 támogatandó civil szervezetet jelöltet meg adójuk 1%-ának kedvezményezettjeként, a felajánlott összeg pedig több mint 221 millió Ft volt. A kedvezményezettek száma évről évre magasabb. Idén 200 ezer szja-bevallást várunk, eddig több mint 93 ezer darab 53-as bevallás érkezett be, melyből 31 408 tartalmaz 1+1%-os felajánlást – tudta meg lapunk a részösszegzés friss számait.

Tények:
- 2009. évben 73.409 magánszemély ajánlotta fel adója 1%-át megyénkben
- 2010. évben 77.251 magánszemély ajánlotta fel adója 1%-át megyénkben
- Összes felajánlás: 1223 civil szervezetnek összesen 221.410.509 Ft

Feltétel a közhasznú tevékenység

A személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról elsősorban a bevallás, az egyszerűsített bevallás részét képező EGYSZA megnevezésű nyomtatványon lehet rendelkezni. Az adózóknak lehetősége van arra is, hogy a bevallástól elválóan, külön lezárt borítékban, személyesen vagy postán, illetve külön elektronikus nyomtatványon juttassák el a rendelkező nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A kedvezményezettek egyik csoportjába a közhasznú tevékenységet végző civil kedvezményezettek tartoznak. Ide sorolandók a társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, színházak, múzeumok, felsőoktatási intézmények, a Magyar Kármentő Alap és más, a törvény által egyedileg felsorolt szervezetek. A kedvezményezettek másik csoportjába az egyházi kedvezményezettek tartoznak. Ebbe a csoportba tartoznak a bejegyzett, és az adóhatóság által technikai számmal ellátott egyházak, továbbá a költségvetési törvényben meghatározott kiemelt előirányzat (Idén: a Nemzeti Tehetség Program).

A parkagfű elleni harchoz is

A 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatott kitöltési útmutatója szerint az 1 százalékos összeget a parlagfű mentesítés feladatainak támogatására is fel lehet ajánlani. A bevallások nyomdai előállítása (a benyújtott törvénytervezet figyelembevételével) már 2010. december 20-án megkezdődött, míg a 2011. évi kiemelt költségvetési előirányzatokat meghatározó jogszabályt, a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt csak 2010. december 30-án hirdették ki, így azt az állami adóhatóság nem tudta a nyomtatvány kidolgozásakor figyelembe venni.

A bevallás elektronikus úton elérhető kitöltési útmutatóját az állami adóhatóság időközben pontosította. Amennyiben valaki a bevallásában – érvénytelenül – a parlagfű mentesítés feladatai javára rendelkezett, megteheti, hogy a törvényi határidőig (2011. május 20.) új, a bevallástól elváló rendelkező nyilatkozatot nyújt be, melyben a Nemzeti Tehetség Program vagy valamely egyházi kedvezményezett részére rendelkezhet. Ebben az esetben az állami adóhatóság a második, érvényes nyilatkozatot teljesíteni fogja, feltéve, hogy a rendelkezés további törvényi feltételei teljesülnek. Természetesen ez az új nyilatkozat nem érinti a korábban, az adó másik 1 százalékára vonatkozó, valamely – akár parlagfű-mentesítéssel is foglalkozó – civil kedvezményezett javára tett érvényes nyilatkozatot.

Nem lehet eléggé megköszönni

– A személyi jövedelemadó egy százalékából származó támogatás nélkül gyakorlatilag ellehetetlenülnénk, a fennmaradásunk válna kérdésessé – mondja az 1993-ban alakult, ma már nemzetközileg is elismert nyíregyházi Állatbarát Alapítvány kuratóriumának elnöke. Bornemisza Andrea úgy látja, a civil szervezeteknek, amelyek hasznos tevékenységet végeznek és sokszor önkormányzati feladatot látnak el, ez a felajánlás jelenti a legnagyobb segítséget, máshonnan a működéshez ilyen jelentős plusz forrásra nem igazán számíthatnak. Pontosan ezért lenne nagyon fontos, hogy mindenki „adja az egy százalékát” valamely szervezetnek.

– Alapítványunk minden évben jelentős támogatást kap az egy százalékokból, amit nem lehet eléggé megköszönni, hiszen ezzel a nyilatkozók a következő évre teremtik meg a működés feltételeit. Tökéletesen igaz a szlogen, esetünkben is, hogy a nyilatkozat kitöltése az adózóknak egyetlen fillérjébe sem kerül, az állatotthonunkban élő macskáknak és kutyáknak viszont az életet jelenti – fogalmaz az elnök, aki szerint sokat számít, hogy a tevékenységünk nyomon követhető, bárki bepillanthat az alapítvány munkájába, az otthon életébe.

– Az emberek érzelmi alapon hoznak döntést, és segítenek elsősorban a beteg gyermekeknek, valamint az állatmenhelyeknek, mert önállóan sem a gyermekek, sem az állatok nem tudnak javítani a sorsukon, ők a legkiszolgáltatottabbak, a leginkább támogatásra szorulók – mondja Bornemisza Andrea.

Nagyon sokat számít a támogatás

A Beteg Gyermekekért Alapítványt 20 évvel ezelőtt hívták életre a gyermekosztályokon dolgozó orvosok azzal a céllal, hogy a megye gyermekosztályainak műszerellátottságát javítsák.

– Mára ez kibővült – mondja dr. Dicső Ferenc elnök, a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa –, hiszen az alapítvány állami feladatot is ellát, és részt vesz a koraszülött és a súlyos állapotú újszülöttek mentésében, ez utóbbi feladathoz minisztériumi támogatást kapunk. A személyi jövedelem adó egy százalékos felajánlásaiból évente átlagos 5-6 millió forintot jut az alapítványnak, további évi 1-1,5 milliót forintot jelent az állampolgári adakozás.

– Eddig az alapítványunk 240 millió forint értékű műszert – többek között szívultrahangot, az agy elektromos működését vizsgáló EEG-t, a légutak vizsgálatára szolgáló bronchoszkópot – vásárolt, ezek jelentős része a nyíregyházi kórházban segíti az újszülött intenzív ellátást, a gyermekkardiológia, a gyermek ideggyógyászat és a gyermek tüdőgyógyászat munkáját. Az állampolgárok egy százalékos támogatása nagyon sokat számít abban, hogy a céljainkat megvalósítsuk és a koraszülött és újszülött gyermekek gyógyítását még magasabb színvonalon, jobb feltételek mellett végezhessük – tette hozzá Dicső Ferenc.

Országos toplista

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a magyar adózók a személyi jövedelemadójuk egy százalékát legszívesebben beteg gyerekek és állatmenhelyek javára ajánlják fel. A toplista élén a Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány (285 millió forintot kaptak az egy százalékokból) áll, megelőzve a Gyermekrák Alapítványt (261 millió forint) és a Rex Kutyaotthon Alapítványt (126 millió forint).

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában