Helyi közélet

2011.06.09. 17:33

Gasztronómiai fesztivált rendeznek Nyíregyháza-Sóstón

<p>Nyíregyháza - Ízek, megyék, emberek címmel szerveznek egésznapos, ingyenes fesztivált szombaton Nyíregyházán; a nagyszabású rendezvényen kulturális és hagyományőrző programok, valamint koncertek kísérik a gasztronómiai utazást.</p>

A térségi Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által szervezett esemény a megyei önkormányzat és a romániai Szatmár Megyei Tanács közös partnerségében, a magyar-román határon átívelő uniós program segítségével valósul meg - tájékoztatta az MTI-t Deák Attila, a szervezet munkatársa csütörtökön. A projekt célja a két megye gasztronómiai értékeinek feltárása és turisztikai célú hasznosításának ösztönzése.

A szombaton tíz órakor kezdődő, Sóstón megrendezendő fesztiválon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár gasztronómiai tradícióit és ízeit húsz főzőcsapat közreműködésével, a térséget alkotó nagyobb néprajzi tájegységek mentén szervezve mutatják be. A fesztiválon részt vevő csapatok tájspecifikus menüsorral reprezentálják az adott tájegységet, így megkóstolható lesz például a beregi kötött tészta leves, az almás csirkeleves, a káposztás gombaleves, a pirított tarhonyaleves, a sztrapacska vagy a szatmári töltött káposzta.

Kulturális és hagyományőrző programok kísérik a gasztronómiai utazást

 

Az érdeklődők emellett biztosan megízlelhetik a kását, a különböző ízesítéssel tálalt, krumpliból készült cinkét, a tócsnit - azaz a lapcsánkát, a málékásás töltött káposztát, a puliszka helyi változatait, valamint a tájegységre oly jellemző káposztás paszulyt is.

Az egésznapos ingyenes rendezvényen kulturális és hagyományőrző programok kísérik a gasztronómiai utazást. A főzőverseny eredményhirdetése után zenekarok és együttesek szórakoztatják a közönséget, fellép a Folk Fusion, a Folk Error, a 4 For Dance, a Balkán Fanatik, a Nyírség Táncegyüttes és a Nyíregyházi Hölgykoszorú.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában