Helyi közélet

2011.06.29. 10:58

Hidegzuhanyként érte a lakókat a melegvíz hiánya Záhonyban

Záhony - Ötven háztartás tartozása miatt háromszáz családot "büntet" a szolgáltató.

Záhony - Ötven háztartás tartozása miatt háromszáz családot "büntet" a szolgáltató. Hidegzuhanyként érte az érintetteket a Záhonyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. június 27-én 16 órakor tett bejelentése a polgármesteri hivatalban. A cég képviselője a lakóbizalmikkal közölte: a hónapok alatt felgyülemlett lakossági hátralékok miatt horribilis összeggel tartozik a melegvíz-szolgáltatást lehetővé tevő Tigáznak. A gázszolgáltató a számla kiegyenlítéséig „elzárta a csapot”, felfüggesztett a szolgáltatást, a hőközpontokból így képtelen melegvizet juttatni a lakásokba a távhőszolgáltató.

– 40-50 háztartás hozta lehetetlen helyzetbe a Hőtermelő Kft.-t, ennek most 400 szolgáltatásból kizárt család issza a levét! Óriási szerencse, hogy nyár van, így a fűtés miatt most nem kell aggódniuk a lakóknak. Borzalmas volt ma reggel jéghideg vízben tusolni, ezért úgy döntöttem, nem hagyom az ügyet eltussolni – panaszolta az Ady Endre utca egyik lakója.

Ha nincs pénz, nincs gáz Záhonyban

Több mint 30 millió forint tartozást halmozott fel a Tigáz Zrt.-vel szemben a helyi önkormányzat fenntartásában működő Záhonyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft., ami oda vezetett, hogy a gázszolgáltató megvonta bizalmát és szolgáltatását a városi távhő vállalattól. Ennek következményeként kedden mintegy 400 háztartás maradt melegvíz nélkül Záhony szívében, gáz nélkül ugyanis képtelenek forróvizet előállítani a kazánházak. A Tigáz sajnálja és megérti az érintett lakók felháborodását, de amíg szerződéses partnere, a távhőszolgáltató nem rendezi a tekintélyes számlát (akár részletfizetéssel is), kénytelen „zárva tartani a gázcsapot”.

A Hőtermelő kft. ezzel egyidőben a notórius adósokra mutogat, mondván: jelenleg 54 millió forint behajt(hat)atlan lakossági tartozást cipel a vállán. Akad olyan záhonyi fogyasztó, aki önmagában 6 millió forinttal adósa a két tűz közé került, „elhidegült” szolgáltatónak!  A számláikat pontosan, határidőre fizető lakók felháborítónak tartják a rájuk rótt kollektív büntetést. Sem fizetni, sem bűnhődni nem hajlandóak mások miatt, ezért mihamarabb visszakövetelik az őket jogosan megillető melegvíz-szolgáltatást. Szerda délután rendkívüli képviselőtestületi ülésen kutatott megoldások után az önkormányzat.   

Melegvíz nélkül maradtak a lakások Záhonyban

Az Ady Endre utcai társasházban lakó Pokol Ágnes ott jártunkkor egy hatalmas, vízzel telt fazekat tett az izzásban lévő gáztűzhelyére. Ő mosogatni, tizenéves lánya, Fruzsina pedig fürödni készül, azért melegíti a vizet – mondja. Kedd óta ugyanis – több száz záhonyi háztartáshoz hasonlóan – nála sem folyik melegvíz a csapból. – Sosem maradtam adósa a távhőszolgáltatónak, most mégis ugyanúgy büntet, mint azokat, akik néhány tízezerrel, százezerrel vagy akár milliókkal tartoznak neki. Zárják ki őket a szolgáltatásból, és vasalják be rajtuk a tartozásokat az utolsó fillérig, de milyen alapon vonják meg a melegvizet a becsületes díjfizetők százaitól? – teszi fel a kérdést a ház asszonya.

– Én két kiskorú gyermeket nevelek a nejemmel. Sem mi, sem a kicsik nem tudnak tisztálkodni rendesen ebben a melegben. Úgy hiszem, nem ilyen bánásmódot érdemlünk, hiszen mindig időben fizetjük a számláinkat. Tavaly szenteste csak egy hajszálon, az önkormányzat lelkiismeretes közbenjárásán múlott, hogy nem kapcsolták ki a fűtést és a melegvizet a fennálló körbetartozás miatt. Borzalmas volt ma reggel jéghideg vízben tusolni, ezért úgy döntöttem, nem hagyom az ügyet eltussolni – teszi hozzá az időközben érkezett szomszéd.

Az okok

A Záhonyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. irodájában Siroláné Tóth Mária ügyvezető fogad, hogy feltárja az okozatot megelőző okokat. – Az önkormányzat két éve vette át a céget a MÁV-tól. Tavaly elveszítettük az egyik legnagyobb ügyfelünket, ami hatalmas bevétel kiesést, létszámleépítést és likviditási gondokat eredményezett. A legnagyobb gondot azonban mégsem ez, hanem a lakosság évek óta romló fizetési morálja jelenti számunkra. Jelenleg 54 milliós kintlévőségünk van, a számlatartozások behajtása, illetve a végrehajtási eljárások ugyanakkor szinte sorra kudarcot vallanak.

A várt bevételek elmaradása miatt, illetve pénzügyi tartalék híján egy idő után képtelenek voltunk kiegyenlíteni a szerződéses partner Tigáz Zrt.-től érkező számlákat. A tartozásunk április közepén több, mint 30 millióra rúgott, ebből a 30 napon túl lejárt elmaradás összege meghaladta a 20 millió forintot. Bár megkaptuk, nem tudtunk élni a mentőövként felkínált részletfizetési lehetőséggel, így – a törvényi előírásnak megfelelően, szerződésszegés miatt – a Tigáz lekapcsolta a szolgáltatást a két legnagyobb kazánházban, ami 349, illetve 80 háztartás melegvíz-ellátását biztosította – mondja az ügyvezető.

Tegnap rendkívüli testületi ülésen döntött az önkormányzat arról, hogy napokon belül helyreállítja a szolgáltatást a közel 350 ügyfelet érintő fogyasztói körnél, a másik esetben viszont elodázhatatlan az adósságrendezés. A tervek szerint a jövőben csak a díjtartozással rendelkező lakókat fogja kizárni a melegvíz-szolgáltatásból a Záhonyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft., és mindent megtesz a kintlévőségek behajtása és a körbetartozás felszámolása érdekében. 

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában