Helyi közélet

2011.06.15. 09:38

Nyári programok: Boldogkőváralja

<p>Ha nem tervezünk külföldi utat, de szeretnénk egy jó programot, vagy az idő inkább strand helyett kirándulásra csábít, ha vonzódunk egy kis kalandozáshoz akkor érdemes felkeresni északi tájaink várait. Kitűnő cél lehet Boldogkőváralja.</p>

Egy kellemes hosszúságú utazás ideális környezetben, majd az alföldi síksághoz szokott szem számára különös látvány a már messziről is impozáns Boldogkő vára. Nem sokkal a tatárjárás után már írott emlék szól a várról, az oklevél Castrum Boldua néven említi. Az, hogy ez a kimagasló andezit tufára alapuló valami várként szolgáljon a természet adta ötlet. A többit az emberek építették fel, méghozzá IV. Béla engedélyével. Őt a hagyomány szerint egy Bodó nevű aszalómester menekítette a tatárok elől, így kapta róla a vár a nevét, és lett Bodókő, és ez torzult kicsit és lett a szép nevű Boldogkő vára.

Boldogkőváralja múltja

 

Kocsival érkezve tágas parkoló vár ránk, egy kis emelkedő után pedig beléphetünk a középkorba. A szabálytalan alakú vár (ugye alapvetően a természet határozta meg az alapját) vastag kőfalai között hol itt, hol ott látunk rá Boldogkőre, vagy szép időben a sok kilométerre lévő településekre. A vár többször cserélt gazdát, és miután igen jó erődítmény volt, előszeretettel laktak benne a kor nem túl erényes nemesei. Hogy valami emelkedett is kötődjön hozzá, Balassi Bálint itt írta Borivóknak való költeményét. A vár kis létszámú sereggel is jól védhető maradt, nem véletlen, hogy a szisztematikusan romboló császáriak még a Rákóczi szabadságharc kirobbanása előtt lakhatatlanná tették.

Ennyit a múltról. Bejárva a belső járatokat, az alsó részeken ókorból származó ásatások nyomán előkerült nyílhegyeket és pattintott kőszerszámokat nézhetünk meg, a belső termekben pedig makett kiállítás során egy terepasztalon láthatjuk a Muhi csata ábrázolását. Megnézhetjük a lovagi páncél öltözetet, de van itt kisméretű ágyú is. Ha elfáradtunk, a pince hűvösében borozó is van, de a várból is rálátni több közeli vendéglátóhelyre.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában