Helyi közélet

2011.06.20. 16:33

Tájház őrzi a szülőföld szeretetét Nyírbogdányban

<p>Nyírbogdány -&nbsp;Bogdányi Ferenc az udvart szeretné fejleszteni galambházzal, kukoricagóréval, kemencével.</p>

A szakadó eső sem zavarta meg vasárnap délután azt az ünnepséget, amelyet Nyírbogdányban a Bogdányi Tájház udvarán rendeztek meg abból az alkalomból, hogy öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját a magánkézben lévő helytörténeti gyűjtemény. A Nyíregyházán élő, de nyírbogdányi származású  Bogdányi Ferenc ugyanis örökség révén jutott egy parasztházhoz, amelyet felújíttatott, berendezte a község lakossága által összegyűjtött tárgyi emlékekkel, s az érdeklődők rendelkezésére bocsájtotta.

A magántájház életének első öt esztendejét dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója értékelte a vasárnapi rendezvényen. Mint mondta, egy tájház életében öt év nem nagy idő, mégis sok mindenről lehet szólni a Táncsics utcában található épületről és gyűjteményről. Kiemelte, hogy Magyarországon kevés a magánkézben lévő tájházak száma, s a legtöbb 1-2 év alatt elsorvad, de szerencsére ez a veszély nem fenyegeti a szülőföld iránti szeretetből létrehozott Bogdányi Tájházat. Akik Bogdányi Ferenc mellé odaálltak támogatóként öt évvel ezelőtt, azokra napjainkban is lehet számítani: a helyi önkormányzat és egyházközségek mellett sok segítséget nyújtanak a település nyugdíjas klubjának tagjai is. Dr. Páll István utalt még arra is, hogy a tájházat minőségileg tovább lehet fejleszteni. Fontos lenne az évek során egyre gazdagabbá váló tárgyi gyűjteményt katalogizálni, s akkor a Magyarországi Tájházak Szövetsége is tagjai sorába venné ezt a kis múzeumot.

A turisták egyik ismert állomása lehet a tájház

 

Az ünnepség után lapunk érdeklődésére Bogdányi Ferenc is értékelte az elmúlt öt esztendőt:

– Úgy érzem, az erőfeszítés nem volt hiábavaló, a befektetett energia, a ráfordított anyagiak, s az eltöltött idő megérte a fáradozást. Eddig is jöttek egyéni és csoportos látogatók, felkeresik a Nyírbogdányból elszármazottak, szájról szájra jár a híre, illetve fent van a község honlapján is. A helyi civil szervezetek is szoktak programokat rendezni itt. Remélem, sok érdeklődő eljön még, s a turisták egyik ismert állomása lesz a tájház. Mint dr. Páll István köszöntőjében is utalt rá, az udvart szeretném fejleszteni galambházzal, kukoricagóréval, udvari kemencével, a hátul a kertben pedig gyógy- és fűszernövényeket termesztenénk, biogazdálkodást folytatnánk a sokszínűség jegyében. 

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában