Helyi közélet

2011.06.24. 12:33

Veszélybe kerülhet az ivóvízbázis?

<p>Tiszavasvári - Tiszavasváriban végleges megoldást szeretnének a volt Alkaloida hulladéklerakójának kármentesítésére.</p>

A privatizációs szerződés során az ICN Alkaloida Magyarország Rt. tulajdonából a Tiszavasvári önkormányzat tulajdonába került „Hulladéklerakó telep”. A környezetvédelmi kármentesítést az ÁPV Rt.-nél rendelkezésre álló 1,1 milliárd forint és kamati terhére biztosította az állam a privatizációs bevételéből. Az rt. a privatizációs összeg felhasználásával lokalizálta a szennyezettséget, azonban az üzemeltetési feladatokat az önkormányzatra hárította hozzárendelt forrás nélkül. A kormányhatározattal nyújtott keret 2007-ig volt elegendő a folyamatos vízkitermelési és víztisztítással járó kármentesítési tevékenység elvégzésre. Azóta az üzemeltetési költségeket az önkormányzat forráshiány miatt nem tudja finanszírozni, ezért különböző állami célerőirányzatokból kapott támogatással oldják meg a feladatot.

A tegnapi megyei közgyűlésen Császár József képviselő, Tiszavasvári alpolgármestere arra a hívta fel a képviselők figyelmét, hogy a szennyeződés továbbterjedésének megakadályozása, a humán egészségügyi és környezeti kockázatok csökkentése, a talaj és talajvíz, valamint a rétegvíz további elszennyeződésének megakadályozása közös érdek és összefogásra, segítségre kérte a közgyűlést.

A probléma végleges megoldására van szükség

 

Egy vizsgálat megállapította, hogy az elvégzett környezeti kármentesítési munkák eredményeként sikerült a környezeti kockázatot és a szennyező anyagok terjedését csökkenteni, azonban az üzemeltetési tapasztalatok alapján kiderült, a kialakított konstrukció hosszútávon már nem nyújt megbízható és megfelelő védelmet. Feltételezhető, hogy a résfalon belüli területen a talajvíz fekü nem folytonos, a szennyeződések vertikális terjedését nem képes megállítani.

Kiderült az is, hogy a résfalon belüli talajvízszint csökkentést, a környezetnél mélyebb vízszinttartást, a kiépített drénhálózat műszaki adottságai miatt nem lehet tartósan és hosszútávon biztosítani, ugyanakkor, ha a vízkivétel leállna, akkor megindulna a szennyezőanyag résfalon kívül terjedése, s egyre nagyobb területet érintő környezeti kár alakulna ki. A probléma végleges megoldására van szükség. Már csak azért is, mert a hulladéklerakó deponiákban elhelyezett szennyvíz, veszélyes és egyéb hulladékok környezeti elemekre ható hatását jelenleg még nem lehet megbecsülni – olvasható az önkormányzati előterjesztésben.

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában