Helyi közélet

2011.07.04. 15:24

Döbbenetes! Öngyilkossági tippek száza a világhálón

Vasárnap egy 19 és egy 21 éves lány lett öngyilkos, akik egy budaörsi parkolóban mérgezték meg magukat. A két fiatal nem mindennapi módját választotta az önpusztításnak, hiszen meszet és sósavat kevertek össze, majd a halálos gázt az autójukban belélegezték. A világháló azonban ennél jóval több és biztosabb öngyilkossági formát sorol fel, így a fiataloknak csak válogatniuk kell.

Vasárnap egy 19 és egy 21 éves lány lett öngyilkos, akik egy budaörsi parkolóban mérgezték meg magukat. A két fiatal nem mindennapi módját választotta az önpusztításnak, hiszen meszet és sósavat kevertek össze, majd a halálos gázt az autójukban belélegezték. A világháló azonban ennél jóval több és biztosabb öngyilkossági formát sorol fel, így a fiataloknak csak válogatniuk kell.Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus az eset után elmondta, hogy az esetben az a legaggasztóbb, hogy ilyen jellegű öngyilkossággal csak ritkán találkozni, ám szinte biztosra vehető, hogy lesznek, akik leutánozzák majd a két fiatal módszerét. A szakember ekkor megjegyezte, hogy mellesleg öngyilkossági tippekért senkinek sem kell órákat kutakodnia, hiszen a világhálón számos módszert találhatunk.

Elsőre számunkra is a meglepetés erejével hatott a szakértő kijelentése, hiszen bár azt biztosra vettük, hogy lesznek olyan oldalak, amelyek az önpusztítás módszereit taglalják, de hogy ennyire sok és részletes leírást találunk, már több, mint rémisztő. A keresőbe ugyanis elég volt két kulcsszót gépelnünk – „hogyan öngyilkosság” -, s máris weblapok százait kaptuk, amelyek tartalmazzák a begépelt kifejezést. Nem kellett azonban sokáig mazsoláznunk, az első néhány találat átnézése is elég volt ahhoz, hogy sokkoljanak minket az olvasottak. Az egyik honlap például külön erre a témakörre specializálódott, s külön fórumot tart fenn látogatóinak, akik megvitathatják tapasztalataikat, esetleg tippeket adva egymásnak.

Mérgezéses módszerek a legelterjedtebbek

Az oldal emellett mintegy mankót tartva hosszasan sorolja a különféle öngyilkossági módszereket, külön figyelmet fordítva arra, hogy az olvasó biztosra menjen. A mérgező anyagoknál például részletesen írnak a különféle szerek hatásáról, a halál beálltának hosszára és a fájdalom mértékére is odafigyelve, illetve ezek adagolására és beszerzésük nehézségére. A nikotin általi módszerről például ezt írja az oldal: "Áztass be 100 gramm dohányt pár napra. Barna löttyöt kapsz. Szűrd ki a dohányt belőle, majd főzd lassú tűzön, amíg a folyadék nagy része eltávozik, hátrahagyva kb. 2 teáskanálnyi melaszszerű anyagot. Add hozzá az esti italodhoz, és soha többé nem ébredsz fel. Valaki a napokban említette, hogy 150 mg tiszta nikotin másodperceken belül végzetes." Lásd: "növények általában" Amennyire tudom, ez helyes. Annyit tennék hozzá, hogy a hatás erős görcsökkel jár és a halál közvetlen oka légzésmegállás. Dohányzóknak nagyobb dózist kell használniuk, mint a nemdohányzóknak.

Vérfagyasztó öngyilkos instrukciók

A mérgezéses módszerek mellett azonban az oldal hosszasan taglalja az akasztásos, vízbe fulladásos és vonat gázolásos módszereket. Emellett „hasznos” információkat találunk arra vonatkozóan, hogy milyen magasból ugorjunk a biztos halál érdekében, önakasztásnál mi az ideális kötélhossz, illetve arra is figyelmeztetnek, hogy az erek felvágása előtt tanácsos forró fürdőt venni, hiszen ez élénkíti a vérkeringést, amely által gyorsabban vérezhetünk el. A legvérfagyasztóbb, azonban a vasúti gázoláshoz adott instrukció: Talán a legjobb, ha a nyakadat teszed a sínre, mivel egy félrecsúszott ütés esetleg eltöri a gerinced, és rokkanttá tesz. A nagy sebességű vonatoknak egy kilométer kell a megálláshoz, úgyhogy válassz egy beláthatatlan kanyart. A legbiztosabb, ha beveszel egy jó nagy adag altatót is előtte, mivel elég nehéz megállni, hogy ne húzd félre a fejed előtte.

Talán ezen sorokat olvasva is látszik, hogy nem ártana a rendőrségnek nagyobb figyelmet szentelnie az ilyen és ehhez hasonló tartalommal bíró oldalakra, hiszen lehet, a többség csak szemezget az instrukciók között, de ha csak egy fiatal lesz, aki ennek hatására visz véghez öngyilkosságot, az is óriási áldozat lesz.

-M.I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában