Helyi közélet

2011.07.07. 14:39

Emléket állítottak az ablakos és verses fejfáknak Nagyaron

Nagyar - Országos hírük van a szatmárcsekei temetőben található csónakos fejfáknak, azt azonban még a térségben élők is alig tudják, hogy pár kilométerrel arrébb, Nagyaron is különleges fejfákkal állítottak emléket az elhunytaknak.

Nagyar - Országos hírük van a szatmárcsekei temetőben található csónakos fejfáknak, azt azonban még a térségben élők is alig tudják, hogy pár kilométerrel arrébb, Nagyaron is különleges fejfákkal állítottak emléket az elhunytaknak. Sok évtizeden keresztül volt hagyomány az ablakos és verses fejfák állítása, azonban napjainkban a szokások megváltozásával a fejfákat márványtáblák váltották fel. Az elődök szellemi-kulturális-tárgyi hagyományának megőrzése érdekében a közelmúltban létrehozták a nagyari református templom mellett az ablakos és verses fejfák kertjét, az összegyűjtött fejfaversek pedig megjelentek a „Fogadj bé, temető...” című kötetben.

– A kis kötet fejfaversei négy forrásból származnak. A versek legtöbbjét három évtizeddel ezelőtt még egyetemistaként gyűjtöttem össze a falu régi temetőjében – mondta el érdeklődésünkre dr. Kiss Kálmán, a Nyíregyházi Főiskola tanára, aki nagyari származású. – Több verset Bihari Pál nagyari fejfaíró verses füzetéből ismerhettem meg, s lejegyeztem néhány, édesapám emlékezetében élő búcsúztató verset is. A kötetbe bekerült öt vers Luby Margit kéziratos hagyatékából is, azok a versek Bihari András fejfaíróhoz kötődnek. Ebből az öt versből három olvasható most a fejfák kertjében, valamint megtekinthető három fejfa rekonstruált változata is. Ezt a három fejfát terveink szerint az elkövetkező években újabbak követik majd.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában