Helyi közélet

2011.07.18. 15:01

Nehéz kikecmeregni az adósságcsapdából

Nagydobos - Cudar idők járnak a nagydobosi önkormányzatra. Az adósságrendezési eljárás december 9-én kezdődött, azt követően készült el a válságköltségvetés. Azóta költségcsökkentő intézkedésekkel próbálnak kikecmeregni az adósságcsapdából, ám sok a hátráltató elem.

Nagydobos - Cudar idők járnak a nagydobosi önkormányzatra. Az adósságrendezési eljárás december 9-én kezdődött, azt követően készült el a válságköltségvetés. Azóta költségcsökkentő intézkedésekkel próbálnak kikecmeregni az adósságcsapdából, ám sok a hátráltató elem.– A bizonytalansági tényezők miatt kénytelenek voltunk hosszabbítást kérni a bíróságtól, várjuk a jóváhagyást – közölte Fonalka István polgármester. – A forráshiányunk 36 millió forint, ennyit igényeltünk az „önhiki” formájában, végül 12,5 milliót kaptunk. Olyan önkormányzat esetében ez kevés, ahol adósságrendezési eljárás van folyamatban. A képviselő testület az első fordulóban nem fogadta el a reorganizációs programot, új változat készült, bízom benne, hogy a héten megszületik az egyezségi javaslat. A tavalyihoz képest 37 millió forinttal kevesebb a kiadásunk: a bérek adható részét el kellett vonni, a házi gondozás egyházi kezelésbe került, a határozott időre felvetteknél nem hosszabbított az önkormányzat. Nagyon jelentős a megtakarítás mértéke, de így is roppant nehéz helyzetben vagyunk. Az egyezségi javaslatra azért is van komoly szükség, mert a hitelezőkkel záros határidőn belül meg kell állapodni.

Ami törvényileg nem önkormányzati feladat, arra nem költünk, ezáltal például a sportkört nem tudjuk támogatni. A tökfesztivált pedig csak akkor lehet megrendezni a jövőben, amennyiben egy vállalkozó teljes mértékben biztosítja az anyagi hátteret. Szerencsére erre van remény.

-Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában