Helyi közélet

2011.07.20. 20:15

Rodostó–Budapest–Kisvárda–Tarpa

Kisvárda – II. Rákóczi Ferenc Kárpát–medencei összefogásra felszólító üzenete ma ugyanolyan aktuális mint 300 évvel ezelőtt.

Kisvárda – II. Rákóczi Ferenc Kárpát–medencei összefogásra felszólító üzenete ma ugyanolyan aktuális mint 300 évvel ezelőtt.– „Kiemelten fontosnak tartom a Rákóczi Szabadságharc 300 éves évfordulójáról való megemlékezést.” – mondja Hidvégi–Üstös Pál hosszútáv sportoló, hagyományőrző, aki 2011 június 29-én indult el Rodostóból, hogy kerékpárral járja végig a II. Rákócz Ferenc Emlékmenet keretében a Szabadságharchoz és II. Rákóczi Ferenchez kötődő emlékhelyeket. A kerékpáros emlékmenet mintegy 3100 kilométer volt és több mint félszáz helyi ünnepséget, megemlékezést kovácsolt egy 5 országot átfogó rendezvénnyé, mely ezzel a 2011-es Rákóczi év legtöbb embert megérintő, legnagyobb szabású eseményeként zajlott. Hidvégi–Üstös Pál mindenhol csatlakoztak civilek, hagyományőrzők, érdeklődők. Kisvárdán, a jékei úti várostáblánál, július 20–án délelőtt kerékpárosok várták az emlékmenet résztvevőit, s csatlakoztak a menethez. Megvalósítva ezzel Hidvégi–Üstökös Pál óhaját, hiszen ezzel is megvalósult Rákóczi üzenete, mely összefogást közvetített a Kárpát–medence népei felé, mely ez ma ugyanúgy aktuális, mint 300 évvel ezelőtt.

Kisvárda központi szerepe

A Rákóczi szabadságharcban Kisvárda, Szabolcs vármegye egyik közigazgatási központja több megyegyűlés színhelye s a megyei adminisztráció székhelye lett, emellett fontos hadsereg ellátási és utánpótlási funkciót is töltött be. A Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc négyszer járt Kisvárdán. Az első és az utolsó seregszemléjét is a Kisvárdai várban tartotta. A település még egyszer utoljára 1711 január végén látta Kisvárda a Fejedelmet. Ide hívta össze maradék felvidéki és erdélyi hadait, a vár délkeleti bástyáján állva hadiszemlét tartott–melyről nem tudhatta, hogy az utolsó. A szemle után beszédet intéz katonáihoz: „itt az idő –mondja–, hogy dicső halállal haljunk meg inkább, mitsem a német járma alá vessük magunkat.” majd innen ment Vajára január 31–én, hogy tárgyaljon Pálffyval. Ez a történelmi esemény immár 300 éve volt.

Lovas kurucok hozták a zászlókat

Kisvárdán Rákóczi lovas kurucai és a kerékpáros emlékmenet résztvevői tíz óra után érkeztek a Vár falán lévő emléktáblához. Az érkezőket a város önkormányzatának tagjai, –a polgármester és az alpolgármester vezetésével– köszöntötték. Az ünnepi megemlékezésében Leleszi Tibor polgármester felidézte a Nagyságos Fejedelem alakját, történelmi jelentőségét s a városhoz történő szoros kötődését. A rövid kulturális műsort követően a résztvevők elhelyezték a megemlékezés és a hála koszorúit a Vár falán lévő emléktáblánál. Az emlékmenet zászlajára emlékszalagot kötöttek a város lakóinak nevében.

Emlékfa ültetés Tarpán, szombaton

Leleszi Tibor polgármester kisvárdai földet adott át Hidvégi–Üstökös Pál részére, amelynek felhasználásával, szombaton az ünnepségsorozat zárásaként emlékfákat ültetnek el Tarpán, a 300. évfordulóra emlékezők. A kisvárdai ünnepség zárásaként Hidvégi–Üstökös Pál megköszönte a kisvárdaiak fogadtatását és háromszoros „Vivát”– ra kérte befejezésként az évforduló zárásaként, a résztvevő megemlékezőket, városlakókat.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában