Helyi közélet

2011.07.13. 13:09

Kutyaetetés Állatbarát módra!

Nagyon fontos, hogy mit adjunk, vagy mit ne adjunk enni kutyánknak! Ha már arra adjuk a fejünket, hogy kutyát nevelünk fel, vagy fogadunk örökbe, például az Állatbarát Alapítványtól, előre gondolkozzunk el azon, hogy mivel is fogjuk táplálni a család kis kedvencét a jövőben!

Nagyon fontos, hogy mit adjunk, vagy mit ne adjunk enni kutyánknak! Ha már arra adjuk a fejünket, hogy kutyát nevelünk fel, vagy fogadunk örökbe, például az Állatbarát Alapítványtól, előre gondolkozzunk el azon, hogy mivel is fogjuk táplálni a család kis kedvencét a jövőben!Természetesen nagyon sok variációból választhatunk, de mindenképpen az a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a kutyánk fajtáját(testméreteit is egyben), életkorát és aktivitását. Ecsetelhetnénk, hogy egy idősebb, lassabb életet folytató kutya nem ugyanazokra az energiatartalmú eledelekre „vágyik”, mint egy növésben lévő, aktív, játékos kiskutya!

Az állateledelek tárháza kimeríthetetlen, a boltok polcain sorban állnak a jobbnál- jobb kutya-macska konzervek, és tápok, jutalomfalatok és táplálékkiegészítők! De, itt is olvassuk el a szakemberek által leellenőrzött és megfogalmazott utasításokat, ajánlásokat!

Egy rövid kitérő, hogy mit ne adjunk a kutyáknak, és mit tartsunk szem előtt etetés során:

Igaz, hogy a csont különleges élményt nyújt kedvencünk életében, ezen felül pedig az emésztést, a jó állapotú fogak és fogíny megtartását is elősegíti. De, a túlzott csont evés székrekedéshez vezethet. A szilánkosan, élesen törő csontok (pl. baromficsont, kisebb patások végtag- és bordacsontja, bárddal aprított hús csontja) felsérthetik a nyelőcsövet ! Nagyon mohó kutyának inkább ne adj csontot, mert a torkán akadhat! Biztos ami biztos, a csontot mindig meg kell főzni.

Betartandó, hogy sose etessük az ebet a megszokott étkeztetéseken kívül,  mindig azonos időben, helyen és edényben kapjon enni,  az ételt mindig langyosan-se túl melegen, se túl hidegen -adjuk oda a kutyának,  az etetőedényt olyan magasra helyezzük, hogy az állatnak ne kelljen túl mélyre hajolnia evés közben,  étkezés után a kutyának legalább 2 óra pihenésre van szüksége. És végül,de nem utolsó sorban:  Inni kizárólag vizet-friss, tiszta és hűs vizet!-kapjon.

 

Bővebb információk: Állatbarát Alapítvány

cím: 4400. Nyíregyháza, Csatorna u. 2.

tel: 42/727-736

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában