Helyi közélet

2011.08.03. 17:43

A kárenyhítés három pillére

Nem maradtak magukra a fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők, az ország teherbíró képességéhez mérten komoly segítséget kaptak az államtól – utal a három elemből álló kormányzati intézkedésre szerkesztőségünk vendégeként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.

Nem maradtak magukra a fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők, az ország teherbíró képességéhez mérten komoly segítséget kaptak az államtól – utal a három elemből álló kormányzati intézkedésre szerkesztőségünk vendégeként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.A fagykár enyhítése három lábon áll: az egyik az országos kárenyhítési alap, amibe a gazdák befizetik a hektáronkénti 2000 forintot gyümölcsösnél, illetve a 800 forintot szántónál – említi az első lehetséges forrást Wachal Kálmán.

Ebből 4-4,5 milliárd forintos keretre lehet számítani, de ennek felhasználását nem lehet kizárólag a fagykár rendezésére korlátozni, hiszen még bekövetkezhetnek további káresemények a mezőgazdaságban. Vagyis ez a pénz most még nem mobilizálható – utal a természetes korlátokra az igazgató.

A miniszteri rendelkezés szerint erre majd októberben nyílik meg a lehetőség, a keret 50 százalékáig. Ám hangsúlyozni kell: ebben nem csak a fagykárt szenvedett termelők vehetnek részt, hanem az összes többi, belvíz vagy vihar miatt kárt szenvedett gazda az egész országból.

Jogvesztő határidő

A másik láb a gyorssegély, amelyre 1,27 milliárd forintot teremtett elő a kormány. Ebből a pénzből a 70 százalékos mértéket meghaladó fagykárt szenvedett termelők részesülhetnek. Az igényléshez szükséges nyomtatványok szerdától rendelkezésre állnak, ezeket lehet kérni a falugazdászoktól, akik segítenek a kitöltésében, illetve internetről is letölthetőek. Ezt a nyomtatványt augusztus 19-ig le kell adni a falugazdászoknál, vagy postára kell adni az igazgatóság címére (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság, 4400 Nyíregyháza, Keleti Márton u. 1.).

Ez jogvesztő határidő! Aki nem küldi be augusztus 19-ig, elveszíti a lehetőséget. A beérkezett igénylésekből az igazgatóság augusztus 23-ra elkészíti az összesítéseket, majd elküldi Budapestre. Itt az igényekhez mérten osztják fel a segélyre szánt keretet – hangsúlyozottan azok között, akiknél a terméskiesésből eredő kár meghaladja a 70 százalékot.

Ezt a kárt a falugazdászok igazolják le, a több alkalommal, három körben elvégzett ellenőrzéssel. Az utolsó jelenleg is tart, mert tudni kell: valóban jogosult-e a gazda erre az állami támogatásra. Ez szűrő nagyon fontos, mert sokan vannak, akik nem szenvedték el a 70 százalékos kárt, és valójában elhanyagolt állapotú, metszetlen, gyomos a gyümölcsösük, amely növényvédelemben sem részesült, és termőre sem fordult. Ezeket kizárjuk a kárenyhítési alapból.

Banki megállapodás

A következő lépésben eljuttatjuk az MVH-hoz a nyomtatványokat, ahol az igazgatóság ellenjegyzésével elfogadják az igényléseket. Ezt követően szeptember 5-én megállapítják a segélyalap felosztását arányos visszaosztás elvén, s a tervek szerint október 1-től megkezdődhet a kifizetés. A jelenlegi számítások szerint ebből a keretből hektáronként 40-50 ezer forinthoz jutnak a fagykárt szenvedett gazdálkodók.

A kárrendezés harmadik lába az MFB bevonásával kidolgozott konstrukció. Leginkább a pénzintézeti egyeztetéshez volt szükség időre: a kormány hosszasan tárgyalt az MFB-vel arról, hogyan lehetne a gazdáknak segíteni. Az ezzel eltelt idő azonban semmivel sem jelent nagyobb csúszást, mint a korábbi évek hasonló eseteiben.

Látni kell: több ezer fagykárt szenvedett gazdáról van szó, ennyi adatot fogadni, feldolgozni és ellenőrizni nem kis munka, a létszámunk pedig nem túl nagy ehhez. Addig a kormány hozzá sem láthatott a munkához, amíg nem kapott képet a károk pontos mértékéről. Ehhez pedig szükség volt a szakszerű adminisztráció elvégzésére, benne a több lépcsős ellenőrzésekre.

Kamat- és költségmenes

Az MFB által közvetített hitellehetőség egy jó konstrukció: 20 éves futamidőre, 3 év türelmi idővel ad kamat- és banki költségmentes hitelt, állami garanciavállalás mellett. Vagyis aki igényli, a következő három évben lesz módja kiheverni az idei kárt, s a bevételekből rendezni a hitelt, kamat nélkül. Ez a kormánynak 8 milliárd forintba fog kerülni. Ha tehát összerakjuk a kárenyhítéshez rendelkezésre bocsátott pénzalapokat, akkor ez 13,5 milliárd forintot tesz ki.

Ha valaki a maximális 5 millió forintos hitellel él, 20 évre elosztva a törlesztés havonta alig haladja meg a 20 ezer forintot (a minimálisan felvehető összeg 500 ezer forint). Átlagos gazdasági évekkel futamidő előtt vissza lehet fizetni ezt a hitelt, de addig is ingyen használhatják az igénylők ezt a pénzt.

Ez a három láb, amire a kárenyhítés e pillanatban támaszkodik. Nagyon fontos: a gyorssegély igénylésénél a gazdák tartsák be az augusztus 19-i határidőt, mert ez jogvesztő, a falugazdászok segítenek. Milyen feltételeknek kell megfelelni az igényléshez? Akinek nincs köztartozása, regisztrált, nem áll felszámolás alatt, a fagykár mértéke az előző három legeredményesebb év hozamához viszonyítva eléri a 70 százalékot, a káresemény után az előírt határidőn belül bejelentette a kárt.

A 2007-es fagykárrendezés összegét emlegetve meg kell jegyezni: összességében most is közel ugyanennyi lesz támogatásra fordított összeg, miközben egy vészes államadósság kezelésére kényszerített új kormánynak kellett valahonnan elővarázsolni a forrásokat. Segítségként szánta a vidékfejlesztési miniszter azt a rendelkezését is, mely szerint a SAPS támogatás kifizetését előrehozzák, ennek az 50 százalékát még október megkaphatják a termelők – zárta gondolatait Wachal Kálmán.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában