Helyi közélet

2011.08.13. 11:06

Aktuális növényvédelmi teendők!

Nyíregyháza - Az elmúlt napokban megyeszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott. A hőmérséklet valamelyest csökkent, de a magas páratartalmú, „dunsztos” időjárás rendkívül kedvező feltételeket teremt a kórokozók számára.

Nyíregyháza - Az elmúlt napokban megyeszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott. A hőmérséklet valamelyest csökkent, de a magas páratartalmú, „dunsztos” időjárás rendkívül kedvező feltételeket teremt a kórokozók számára.Almástermésűekben június közepétől már csak kontakt hatóanyagú készítményekkel folytatunk fenntartó kezeléseket. A kéntartalmú szerek használatánál ügyeljünk a perzselési veszélyre. Az ültetvényekben az év folyamán a lisztharmat elleni védekezés jelentette a fő feladatot, de az elmúlt napok időjárása kedvező volt egy késő augusztusi almafavarasodás fertőzés kialakulásához. Utóbbit a fertőzött részekről leváló nyári spórák, konídiumok okozhatják. Az utolsó záró permetezések során a készítmények várakozási idejét figyelembe kell venni.

Látványos tünetek

Az almamoly és az almailonca egyedeit folyamatosan fogják a kihelyezett feromoncsapdák. Az almamoly esetén a második nemzedék okozhat nagyobb kárt. Az almailonca második nemzedékének rajzása elhúzódhat szeptember elejéig, a kikelő lárvák telelőre vonulás előtt még károsítanak. Megfigyelésre alapozva a télre elhúzódó atkák ellen szintén szükséges lehet egy-két kezelés beiktatása.

A megyében egyre több ültetvényben okozott gondot az Almalevél-gubacsszúnyog (Dasyneura mali). Előszeretettel károsít a füvesített, párás mikroklímájú ültetvényekben. Látványos tünet, hogy a lárva a levél szélét besodorja, és annak védelmében szívogat. Fiatal ültetvényben veszélyes a jelenléte, mert a hajtásnövekedést visszafogja. Az időjárástól függően 3-4 nemzedéke fejlődik. A kártevő ellen kidolgozott technológia még nincs, a védekezés nehéz feladat a lárva rejtőzködő életmódja miatt.

A megelőzés a cél

A csapadékos időjárás nem kedvez a paradicsom és burgonya termesztőknek, hiszen az időjárás járványveszélyes körülményeket teremt a burgonya- ill. paradicsomvész számára. Ilyen körülmények között a megelőzésre kell törekedni, mert a megkésett védekezés a lombozat teljes pusztulását okozhatja. A kezelésekre kontakt és felszívódó hatóanyagok kombinációját javasoljuk, önmagukban a kontakt szerek nem biztosítanak megfelelő védelmet.

Az uborkatermesztőknek az atkák felszaporodása és uborkaperonoszpóra fertőzés ellen kell védekezni. A kórokozónak kedvez a tartós levélnedvesség és a magas páratartalom, ilyenkor robbanásszerű fertőzés következhet be. A szedés megkezdését követően csak rövid várakozási idejű készítményeket használjunk és a rezisztencia megelőzése érdekében ügyeljünk a hatóanyagok rotációjára. A kezelést mindig szedés után végezzük. A peronoszpóra ellen felhasználható hatóanyagok, pl: dimetomorf+mankoceb; fosetil-Al; azoxistrobin; klórtalonil; benalaxil+rézoxiklorid; trifloxistrobin+cimoxanil; rézoxiklorid+cimoxanil; stb. A perzselés veszélye miatt ne permetezzünk 25 C fok fölött és támrendszeres termesztésnél ügyeljünk a bő lémennyiségre a megfelelő fedettség érdekében.

 Fénykerülő lárvák

A káposztaféléken rendszeresen károsít a káposzta bagolylepke, a kártevő második nemzedéke július végén – augusztusban rajzik. A második nemzedék kártétele a nagyobb mértékű. A védekezni hatékonyan a külső leveleken táplálkozó (tarrágás) fiatal lárvák ellen van lehetőség. Az idősebb lárvák fénykerülők, berágnak a fej belsejébe, melynek következménye lehet a fej rothadása. Utóbbiak ellen hatékonyan már nem tudunk védekezni.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában