Helyi közélet

2011.08.01. 12:27

Belvíz - Készültség Felső-Szabolcs két öblözetében

Nyíregyháza (MTI) - Belvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az esők következtében kialakult elöntések miatt Felső-Szabolcs két öblözetében - közölte a szervezet vezetője hétfőn az MTI-vel.

Nyíregyháza (MTI) - Belvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az esők következtében kialakult elöntések miatt Felső-Szabolcs két öblözetében - közölte a szervezet vezetője hétfőn az MTI-vel. Tiszabercel környékén másod-, míg Dombrád és Tiszatelek térségében elsőfokú a készültség - mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató hozzátette, hogy az esővíz mintegy hétezer hektárt öntött el. A víztelenítését szivattyúkkal kezdték meg, és várhatóan egy hét alatt végeznek a munkálatokkal.

Szabolcsban júniusban és júliusban a sokévi 70 milliméteres havi átlagnál jóval több eső hullott. Tiszabercel térségében például több mint 170 milliméter csapadékot mértek, és jelentős volt az esőzés Szabolcsveresmart, Dombrád és Záhony körzetében is.

Tiszabercelnél volt a legmagasabb a vízállás

Bodnár Gáspár kitért arra, hogy a sok eső a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon egy-másfél méteres vízszintemelkedést okozott, de a vízállás sehol nem közelíti meg az árvízvédelmi készültség elrendelésének magasságát. Megjegyezte: várhatóan a készenléti szint alatt marad a folyók vízállása a következő napokban is, mivel az időjárás javulására számítanak a meteorológusok.

A térségi vízügyi igazgatóság adatai szerint a Tisza szabolcsi részén hétfő délelőtt Tiszabercelnél volt a legmagasabb a vízállás: a vízszint megközelítette a 300 centimétert. A Szamoson Tunyogmatolcsnál mindössze 30, a Krasznán Nagycsesednél 158, míg a Túron Sonkádnál 156 centiméteres volt a vízszint. Jelenleg a Lónyay-főcsatorna vízállása a legmagasabb, 625 centimétert mértek hétfőn reggel 6 órakor, de ez is alatta maradt a készültségi szint elrendelésének szintjétől.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában