Helyi közélet

2011.08.14. 11:29

Hol van a civilek érdekérvényesítő ereje?

Nyíregyháza - V@rosvitás levelezőnk szerint bűn volt belekezdeni a sétálóutcai építkezésbe.

Nyíregyháza - V@rosvitás levelezőnk szerint bűn volt belekezdeni a sétálóutcai építkezésbe. Hétfőn délelőtt a sétálóutcai felújítások látványától kétségbeesve felhívtam a Városvédő Egyesület elnőkét, és könyörögve kértem, javasoltam, hogy tegyen, tegyünk valamit ez ellen a szörnyűség ellen, például hogy ne legyen ez a szürke kő várostérkép, de ő csak annyit tudott mondani: nem tehetünk semmit, engedélyes tervek szerint végzik a munkálatokat – írja a v@rosvitán Lipcsei Pál. „Sajnálatos, elkeserítő, és szégyenletes is, hogy ilyen alacsony szinten van a civil társadalom beleszólási és érdekérvényesítő képessége. Mindent meg lehet a fejünk felett csinálni, és mindent le lehet nyomni a torkunkon. Ami a sétálóutcában folyik, az az egocentrikus, empátia nélküli, diktatórikus dilettantizmus, az igénytelenség mintapéldája – mindez ma Magyarországon, egy százezres megyeszékhelyen.

A sétálóutca középen fekete kőből kirakott dilettáns borzalom várostérkép torzó a vaslemez szökőkút gólem, a főiskolai vasterminátor kapu és a jósavárosi betonsikátor édestestvére, amik mögött konkrét emberek és általuk, a réges régen süllyesztőbe, feledésre ítélt destruktív szellemiség kísért a mai napig. Sajnos, mégis megtörténhet! Megteszik, mert megtehetik! És miattuk majd megint mi, egyszerű városlakók szégyenkezhetünk, bosszankodhatunk és szenvedhetjük el évtizedekig az épített környezetünkben végzett bűnös  károkozást. A közpénzek rossz hatásfokú elherdálásával vagyoni károkozás is történik. Az egész munkáról ordít, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Kik a felelősök?

A városban legalább húsz helyen van közterületen, téren, járdán, parkban kellően esztétikus alakú, színű, felületű, mintázatú, igényes, minőségi térburkolat. A sétálóutcában most alkalmazott ronda, lehangoló szürke, lepattogott sarkú térburkoló (macska) kő, főleg a többiek ismeretében  elfogadhatatlanul esztétikátlan, silány selejt. Ezért bűn volt belekezdeni az építkezésbe, és minimum 30 évre elrontani a sétálót. Nekem az ötvenes évek színek nélküli, sivár(lelkű), szörnyű, szűkös, demagóg egyenkorszakát idézi. Mit lehetne tenni a 24. órában, menteni, ami még menthető?” – teszi fel a kérdést levelezőnk, aki hozzáteszi: „tehetetlenségemben indulatos és dühös vagyok! És sír a lelkem.”

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában