Helyi közélet

2011.09.15. 20:26

A Kulturális Örökség Napjai megyénkben is

Nyíregyháza - Megyénk több települése csatlakozott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felhívásához, és a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. Cégénydányádtól, Fehérgyarmaton át Jánkmajtisig templomok, múzeumok és műemléképületek várják szeptember 17-én és 18-án az érdeklődőket.

Nyíregyháza - Megyénk több települése csatlakozott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felhívásához, és a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. Cégénydányádtól, Fehérgyarmaton át Jánkmajtisig templomok, múzeumok és műemléképületek várják szeptember 17-én és 18-án az érdeklődőket.A www.oroksegnapok.hu honlapon minden helyszín megtalálható, a részletes programmal együtt. Nyolc település azonban úgy döntött, sétára, felfedező barangolásra invitálja a megye lakosságát, ahol ismert és kevésbé ismert épületek és helyek megismerésére lesz lehetőség.

Sétára csábítanak

Gávavencsellői barangolás Útvonal: Munkás Szent József római katolikus templom - Gávai Istenszülő Oltalma görög katolikus templom - Sváb tájház - Szent Fábián és Sebestyén mártírok tiszteletére épült kápolna. A Kápolna úton Néprajz- és fotókiállítás várja a sétálókat. Séta indulási ideje: 17-én 10-17 óráig óránként, 18-án 9-12-ig óránként a Munkás Szent József Római Katolikus templomtól

Történelmi kalandozás

A nyírbátori Református templomot, a Várostörténeti sétányt és a Minorita templomot érintő várostörténeti séta. Séta indulási ideje: mindkét nap 11 óra, a Báthori Várkastélytól.

Séta Nyírbéltek nevezetességeihez

Útvonal: Fő tér - templomok - Kossuth utca - Sport utca - földvár - izraelita temető. Séta indulási ideje: mindkét nap 10 óra a Fő térról.

Séta Tiszabercelen

Útvonal: Varga Porta - Katolikus templom - Bessenyei ház - Református templom - Tisza part - Szivattyútelep. Séta indulási ideje: mindkét nap 10 és 14 órakor a Varga portától.

Séta Tiszadadán

A séta során az érdeklődők megtekinthetik az 1890-ben épült, volt gazdaköri iskola épületét, a református templomot és a székely kaput, az 1812-ben épült katolikus templomot, a Holló László Emlékházban található család témájú műalkotásokat, valamint a Hagyományőrző Tájház állandó és időszakos kiállításait is. Séta indulási ideje: 17-én 10 és 15 órakor a Közösségi Háztól.

Séta a Lónyay-család sírkertjéhez

Séta indulási ideje: a nyitvatartás ideje alatt bármikor a tuzséri kastély főbejáratától. 

Fülesdi séta A település centrumában eredeti helyükön található skanzenszerűen elhelyezkedő parasztházakból kialakított tájmúzeum és múzeumpark áll. A tárgyi gyűjteményeken kívül életszerűen elhelyezkedő építmények sokasága található.Séta indulási ideje: igény szerint mindkét nap 8-19 óráig a Tájmúzeum és Múzeumparktól(Kiss utca 6-12.).

Ismerkedés a Huszár lakóteleppel (Guszevvel)

Az egykori Hadik András huszár laktanya jelenleg lakótelep, ahol főként romák és hátrányos helyzetű emberek élnek. A felújításra váró épületegyüttes a lepusztult környezet mellett is némileg felidézi az egykori kaszárnya hangulatát. Séta és csoportvezetés a lakótelep épületei között részben kockaköves, részben földes, valamint aszfalt úton a Huszár tér - Viola utca - Dália utca – Huszár tér útvonalon. Séta indulási ideje: 18-án 10 óra, a Huszár téri busz végállomásától.

Szakrális séta Nyíregyháza belvárosában

Útvonal: 10 óra Evangélikus templom - 11 óra Római Katolikus templom - 12 óra Görög katolikus templom - 13 óra Református templom - 14 óra Zsinagóga Az egyes templomokban fél órás épületbemutatás lesz idegenvezetővel. (helyszínenként változó programokkal, pl. rövid orgonahangverseny, fotókiállítás, könyvbemutató) Séta indulási ideje: 17-én 9.45-kor a Megyeháza épülete elől.

Nyitott városháza Nyíregyházán

A két napos program célja, hogy a városlakók ingyenes tárlatvezetéssel megismerjék a Városháza történetét, a hivatal impozáns épületét, azokat a helyiségeket, ahová a mindennapos ügyintézés során nem juthatnak be. Szombaton 10, 11 és 12:00 órától, vasárnap pedig 14, 15 és 16 órától tartanak tárlatvezetést a Városházán, melyeken előzetes regisztráció útján lehet részt venni. Előzetes jelentkezés: a [email protected] e-mail címen, vagy munkaidőben a 42/524-507 telefonszámon. Helyszíni regisztráció a Városháza főbejáratánál szeptember 17-én szombaton 9 órától, vasárnap 13 órától.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában