Helyi közélet

2011.09.09. 11:06

Aranyat érő gabona

Óvatos becsléssel évente 21-24 milliárd forintot tesz ki az az összeg, amit a gabonával folytatott feketekereskedelem során zsebretesznek az áfacsalók. Szendrei Péter jegyzete.

Az üzlet lényege, hogy papíron külföldre viszik a megvásárolt gabonát, így a forgalmi adót visszaigényelhetik. Arról, hogy az áru elhagyta az országot, hamis igazolást mutatnak be, a gabonát pedig feketén adják el belföldön. Az árut főleg állattartók veszik meg, akik a saját termékeik egy részét szintén számla nélkül adják el a vágóhídnak, ahonnan feketén kerül tovább az üzletekbe a hús.

A másik trükk szerint is csak papíron megy el az országból az áru, 20-25 (rövid életű) cégen keresztül utaztatják meg, míg vissza nem ér az országba. A lánc végén álló zsebre vágja az áfát és piacra dobja a gabonát.

A hozzáértők szerint van egy harmadik hasonlóság is az olaj- és a gabonabiznisz között: aligha működhetne politikai hátszél nélkül.

Szendrei Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában