Helyi közélet

2011.09.02. 16:02

Az életünk ismeretlen trükkjei

Nyíregyháza - A szöveg jó, ülnek a poénok, helyzetkomikum van bőven, nevetnek is a nézők gyakran.

Nyíregyháza - A szöveg jó, ülnek a poénok, helyzetkomikum van bőven, nevetnek is a nézők gyakran.Végy egy ötletet, ami szokatlan és érdekes. A helyzeten sem kell gondolkodni, kialakul magától. Az ötlet a legfontosabb.

A rendszerváltást követően Magyarországon nagyvállalatok, multinacionális cégek anyavállalatai jöttek létre. A „nagy főnökkel” ritkán vagy egyáltalán nem találkoztak a dolgozók, őket a magyar helytartók, a vazallusok irányították. A külföldi tulajdonos olykor megnézte, mennyit ér a „tartomány”.

A nagy ötlet A főfőnök című darabban, amelyet a Radnóti Színház hozott el a VIDOR-ra (Anger Zsolt rendezése), hogy az a legjobb megoldás, ha minden problémát „rátol” a megbízott magyarországi főnök a nem létező külföldi tulajdonosra. A gond akkor van, amikor már megszedte magát, s el akarja adni a céget, kisemmizni az eredeti alapítókat is. Szükség van egy álfőnökre, aki képes ezt lebonyolítani.

Fanyar humor, irónia, egy kis groteszk

A rendező erre a szerepre Csányi Sándort találta meg, aki a szerepe szerint színész, s kellő díjazásért mindent elvállal. Gazsó György – a valóságos tulajdonost eljátszó jópofa, mackós ember –, titokban udvarló, kedveskedő leveleket ír a beosztott hölgyeknek, máskor pedig az Amerikából ki se mozduló főnökkel rúgat ki egy-egy munkatársat.

A szöveg jó, ülnek a poénok, helyzetkomikum van bőven, nevetnek is a nézők gyakran. Mégis azt érzi az ember, hogy a darab tele van üresjárattal, a megoldásban olcsó happy enddel, s végül egy fricskával. Nincs semmi baj Csányi Sándorral, jól játszik. Gazsó Györgyöt még mindig nagyon kedveljük, a beosztott lányok vonzóak, olykor még azt is megteszik, hogy nőies eszközökkel biztosítsák a helyüket. Fanyar humor, irónia, egy kis groteszk. Annak a megmutatása, hogy a munkavállalót semmi se védi. Tetszett Schneider Zoltán az izlandi főnök szerepében.

Hatásos megoldás

Egy sikeres informatikai cég vezetője szeretné eladni vállalatát, ám a vevő kizárólag a cég első számú emberével, a távolban élő főfőnökkel hajlandó tárgyalni, akivel csak az az egy probléma van, hogy kitalált személy, a valóságban nem létezik.

Nincs mit tenni tehát, fel kell bérelni egy állástalan színészt, hogy eljátssza a főfőnököt... A főfőnök megjelenése azonban a cég dolgozóinak is újdonság.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában