Helyi közélet

2011.09.13. 13:28

Ízkavalkád a Sóstói Múzeumfaluban szombaton

Nyíregyháza-Sóstó - Egymást érik az ízletesebbnél ízletesebb programok Nyíregyházán. A Vidor Fesztivál után a Magyar Dal Napján ezrek énekeltek egy jóízűt, most pedig egyenesen Magyarország megkóstolására invitál a soron következő rendezvény.

Nyíregyháza-Sóstó - Egymást érik az ízletesebbnél ízletesebb programok Nyíregyházán. A Vidor Fesztivál után a Magyar Dal Napján ezrek énekeltek egy jóízűt, most pedig egyenesen Magyarország megkóstolására invitál a soron következő rendezvény.Szombaton a Sóstói Múzeumfaluban az ország különböző területeiről, a szomszédos országok határmenti területeiről (a Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Partiumból és Kelet-Szlovákiából) érkezett csapatok a vidékükre jellemző ételeket készítik el, és kóstoltatják meg a skanzenba látogató közönséggel.

– Valóságos ízkavalkád vár az érdeklődőkre – nyugtázta Páll István, a Múzeumfalu igazgatója. – Aki vidékünk specialitásait, az aszalt szilvát, szilvalekvárt vagy a különböző pálinkákat szereti, éppúgy megtalálhatja majd, mint a bihari szárított tésztaféléket vagy a sajtok sokféle változatait. Idén sem marad el a Slow Food országos seregszemléje, ahol a „komótos étkezés” hívei találkoznak, cserélik ki tapasztalataikat s fogyasztják el kuriózum-ételeiket. A rendezvényen résztvevő Szabadtűzön Főzők és Sütők Lovagrendje, valamint a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend díszes egyenruhát öltött tagjaival is találkozhat a várhatóan szépszámú közönség.

A program idei kiemelt vendége a partiumi Érmellék az onnan származó sásfonásos bútorkiállítással. Az ott ősfoglalkozásnak számító, ma is űzött foglalkozás lelkes támogatója a szalacsi Kéri Gáspár, aki gyűjteménye legérdekesebb darabjait adta kölcsön egy időszaki kiállítás erejéig.

A szokásos receptfüzet is elkészül

– A megye nemzetiségeinek (tirpákok, németek) hagyományos ételei is felkerülnek a képzeletbeli palettára. Érdemes majd megkóstolni a rakamaziak kapros keszegét, a kovács kohóján készült kakastaréjt, a sóstóiak dübbencsét vagy a faluközpontban rotyogó gulyáságyúban főt „bakalét” éppúgy, mint az ungvári szabadtéri múzeumosok hucul borscsát, a kelet-szlovákiaiak iskies knédlijét és a vajdasági tornyosiak pánkóját. Csak remélni tudjuk, hogy a nap végére kiderül, az egri Vitkovits-ház macokja hogyan is készül – tette hozzá Páll István. A szombaton 10-18 óráig tartó program belépődíja a felnőtteknek 800, a diákoknak és a 62 év fölötti nyugdíjasoknak 600 forintot kóstál, előbbieknek ezért 2, utóbbiaknak 1 kóstolójegy is jár.

A motorizáció őskorának képviselői is jelen lesznek a rendezvényen, hiszen a nyíregyházi veterán motorok és autók szerelmesei – azon kívül, hogy kiállítják féltve őrzött járgá­nyaikat – „motoros egytálétel” fantázianevű étkükkel örvendeztetik meg a látogatókat.

S hogy mindezen ételek ne csak a pillanat részeseivé váljanak, a szokásos receptfüzet is elkészül, s tartalmazza majd’ minden itt készült étel leírását.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában