Helyi közélet

2011.09.19. 13:56

Tökmagolaj-gyártásba fognak a fogyatékos emberek Géberjénben

Géberjén - 2011 februárjában indult el az Aktív Műhely modellprogramja a Mátészalkához közeli Géberjénben, a „Jót s Jól” Egyesület segítségével. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kap esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit.

Géberjén - 2011 februárjában indult el az Aktív Műhely modellprogramja a Mátészalkához közeli Géberjénben, a „Jót s Jól” Egyesület segítségével. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kap esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit.Az Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régióban uniós projekt célja, hogy bebizonyítsa, minőségi és piacképes termékek előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak. Géberjénben már izgalommal várják az idei töktermés eredményét. A tökmagokból ugyanis gondos válogatás, szárítás és préselés után minőségi étkezési olajakat fognak előállítani, amely – reményeik szerint – a boltok polcaira kerül. A termelés teljes folyamatát – a magok elültetésétől egészen a palackozásig – fogyatékos emberek végzik.

165 millió forintos program

Európai uniós pályázat keretében valósulhat meg az a modellprogram, melybe a harminchárom leghátrányosabb helyzetű kistérségből a géberjéni „Jót s Jól” Egyesületet is beválasztották. A program célja, hogy a fogyatékos embereket foglalkoztató szervezetek olyan munkát tudjanak adni, amely egyre inkább hasonlít a nyílt munkaerőpiaci munkára. Pordán Ákos a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője elmondta: „A program hosszú távon azt szeretné elérni,hogy a kiválasztott szervezetek ne függjenek annyira az állami segítségtől. Ennek első feltétele, hogy képesek legyenek részben fenntartani saját magukat. A gyártott termékek értékesítéséből származó bevételekből legyen egy biztos anyagi alapjuk. A termékeknek ezért igazodniuk kell a piaci igényekhez, valóban eladható, minőségi termékeket kell készíteni. A cél, hogy a vásárlók ezeket ne sajnálatból vegyék meg, hanem azért mert minőségi, és mert valóban fel tudják használni mindennapi életükben.”

Az összességében 165 millió forintos program irányítója a KézenFogva Alapítvány, résztvevő szervezetek: Búzavirág Alapítvány (Vámosújfalu), Esőemberekért Egyesület (Tata), „Jót s Jól” Egyesület (Géberjén), Szimbiózis Alapítvány (Miskolc).

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában