Helyi közélet

2011.09.29. 14:10

Tűzriadó- és kiürítési gyakorlat Kölcsén a Kölcsey Ferenc Általános Művelődési Központban

Kölcse - Kölcsén, a nemrég felújított Kölcsey Ferenc ÁMK dolgozóinak, és az itt tanuló Kölcse, Fülesd, Sonkád falvak diákjainak ez a reggel is ugyan úgy kezdődött, mint a többi.

Kölcse - Kölcsén, a nemrég felújított Kölcsey Ferenc ÁMK dolgozóinak, és az itt tanuló Kölcse, Fülesd, Sonkád falvak diákjainak ez a reggel is ugyan úgy kezdődött, mint a többi.Megérkezve az ÁMK iskola épületébe, úgy tűnt: ma is egy átlagos tanítási napnak néznek elébe. Nem is gondolták, hogy az ÁMK vezetője, Ombodi Károly igazgató úr, ismerve az általa vezetett intézmény védelmének megszervezésére vonatkozó állami rendelkezések előírásait, a mai napra egy „meglepetést” készített elő számukra.

Már becsöngettek a tízórai szünetről, és javában folyt a megszokott iskolai „menetrend”, amikor hirtelen élesen, valahogyan nagyon szokatlanul, és idegesítően, egymás után rövid időközökben, többször felberregve megszólalt – az eddig csak az órák kezdetét és végét jelző – csengő.

Mindenki érezte: valami nem jó történt!

Az oktatások, és tanrendbe is beiktatott eddigi gyakorlásokból tudták, hogy ez a csengőhang a tűzriadó jele. Az éppen órát tartó pedagógusok vezetésével a tantermekben azonnal hozzákezdtek az ilyenkor szükséges, és már korábban jól begyakoroltak végrehajtására, miközben az ÁMK többi dolgozója – a tűzvédelmi- és kiürítési tervében rögzítetteknek megfelelően – megkezdte az intézmény gyors elhagyásával, a tűzoltás biztonságával kapcsolatos feladatát.

A tűzriadó  jelének felhangzását követően még nem telt el egy perc sem, amikor a mikrofonokból, háromszor egymás után, nyugodtan, de határozottan felharsant az igazgató úr hangja: FIGYELEM! TŰZRIADÓ GYAKORLAT! KIÜRÍTÉST MEGKEZDENI!

Az időközben már kinyílt osztálytermek ajtóiban eddig fegyelmezetten várakozó diákok csak erre vártak! Tanáraik utasítására, a tervekben meghatározott sorrendben, az osztályok egymás után megindultak a számukra meghatározott vészkijárat irányában, majd a „veszélyeztetett” épületet elhagyva, gyors léptekkel mindenki az kijelölt gyülekezési helyre sietett. Itt – mialatt az elsősegélynyújtó csoport felmérte a „sérüléseket” – az osztályfőnökök létszámellenőrzést tartottak. Senki sem hiányzott!

Tűzvédelmi bemutató

Az igazgató  úr még jóformán hozzá sem kezdett a kiválóan, normaidőn belül végrehajtott kiürítési gyakorlat értékeléséhez, amikor egy szirénázó tűzoltó szerkocsi futott be az ÁMK udvarára. Ez volt a diákoknak szánt második „meglepetés”! Kezdődött Fehérgyarmat város Önkéntes Tűzoltóságának tűzvédelmi bemutatója.

A tűzvédelmi bemutató  keretében az ÁMK tanulói, pedagógusai és dolgozói megismerték a készenléti tűzoltó eszközök használatát, a tűzoltás legelemibb szabályait, és lehetőségük volt frissen szerzett tudásuk gyakorlati kipróbálására is.

Az itt rögzített tudásra tekintettel, az így majd egy órásra sikeredett kiürítési gyakorlat nem volt felesleges, hisz a nagyobb tömegeket befogadó létesítményekben jelen világunkban számolni kell a tűz-, terror-, és egyéb veszélyekkel is - tájékoztatta portálunkat Poczok Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában