Helyi közélet

2011.10.26. 13:55

225 éve „létra” a mennybe

Nyíregyháza - 225 évvel ezelőtt, 1786. október 22-én szentelték fel Nyíregyházán az evangélikus nagytemplomot.

Nyíregyháza - 225 évvel ezelőtt, 1786. október 22-én szentelték fel Nyíregyházán az evangélikus nagytemplomot.Az évforduló alkalmából ünnepségsorozatot rendez a nyíregyházi evangélikus egyházközség. A jubileumi eseményekről szerdán tájékoztatta a média képviselőit dr. Kovács László Attila igazgató lelkész.

A történelmet felidézve először arról szólt, hogy az 1753-ban Nyíregyházára települt, az evangélikus vallásukhoz ragaszkodó tirpákok emberfeletti erővel és áldozatvállalással küzdöttek templomukért, s felépítették azt két és fél év alatt. A templom méretei ma is lenyűgözőek, hiszen a magyarországi evangélikusok legnagyobb temploma, 2000 férőhelyes. A tirpák ősök saját erejükből, adományaikból és munkájukból építették meg a templomot külső forrás, támogatás nélkül.

A tirpákok nem tétlenkedtek

– Hosszú és küzdelmes út vezetett a templomépítéshez. 1753-ban 300 család érkezett Békés megyéből nyíregyházára, hogy benépesítsék ezt a települést, megműveljék a környező földeket. Az őket hívó Károlyi gróf szabad vallásgyakorlatot ígért nekik – részletezte a küzdelmes éveket az igazgató lelkész. – Ígéretét be is tartotta, de a korabeli Habsburg uralom hívei, kiszolgálói akadályozták, megkeserítették, ellehetetlenítették az evangélikus vallásukhoz ragaszkodó tirpákok életét. csak az 1781-es türelmi rendelet hozott változást. A tirpákok nem tétlenkedtek. Éltek a lehetőséggel, nem csak álmodtak maguknak templomot, de fel is építették azt, nem is akármilyet. Ma is büszkék lehetünk erre a szép, nagy és szent hajlékra, amelyben minden azt a célt szolgálja, hogy hitünkben erősödjünk, hogy az igének ne csak hallgatói, de megtartói is legyünk. Drága örökséget kaptunk elődeinktől? a templom tulajdonképpen égig érő létra, amely összeköti a földet a mennyel.

A hétvégén megrendezendő jubileumi ünnepi rendezvénynek három pillére lesz. Október 29-én gyülekezeti napot tartanak a nagytemplomban előadásokkal és kulturális műsorokkal, október 30-án pedig délelőtt ünnepi istentiszteletre várják az érdeklődőket, este pedig ünnepi zenés áhítatnak ad otthont a templom. Az ünnepi istentiszteletet a Magyar Televízió egyenesben közvetíti. Az ünnep alkalmából megjelenik hamarosan egy könyv is a templom történetéről, s adnak ki egy CD-t is, amelyen a nagytemplom 100 éves orgonáját szólaltatja meg Kovács László Attila.

– A belvárosi evangélikus egyházközség nem tekinti saját ünnepének ezt az évfordulót. Szeretnénk, ha Nyíregyháza és környéke evangélikusainak közös ünnepe lenne. Ugyanakkor várunk minden nyíregyházi lakost, a vallásától függetlenül, hiszen a templomépítő tirpákok iskolákat is álmodtak és hoztak létre, s a város tulajdonképpen nekik köszönheti létét, fellendülését – tette hozzá az igazgató lelkész.

A programok

Október 29., szombat:

10 óra: Áhítat, 10.30 óra: A Túróczy Zoltán Angol Két Tanítási Nyelvű Evangélikus Általános Iskola és Óvoda műsora, 10.45 óra: Előadás a nagytemplom történetéről (Demcsákné Balczó Ildikó), 11.30 óra: gyülekezeti éneklés ( Tranoscius éneke), 11.45 óra: Előadás: A Tranoscius a nyíregyházi evangélikusok életében (dr. Ferenczi Ilona), 12.10 óra: Kövekbe épített hitvallás – a készülő jubileumi könyvet bemutatja Sallai Gábor), 14.30 óra: Áhítat, 15 óra: Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium műsora és új diákjainak ünnepélyes fogadalomtétele, 15.30 óra: Előadás: A reformáció jelentősége ma (dr. Fabiny Tibor), 16 óra: Bereznai Zsuzsa lübecki szoprán énekművész műsora, 16.10 óra: Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész műsora, 17 óra: a Luther Márton Kollégium műsora az evangélikus általános iskola dísztermében, 17.15 óra: Nyíregyháza evangélikus lelkészeinek és gyülekezeti elöljáróinak egyperces üzenete, 18 óra: Záró áhítat.

Október 30., vasárnap:

11 óra: ünnepi istentisztelet úrvacsorával, igét hirdet dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, 18 óra: ünnepi zenés áhítat, igét hirdet dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, köszöntőt mond dr. Kovács Ferenc polgármester. A műsorban felcsendül Kovács László Attila Kő-kantáta című szerzeménye.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában