Helyi közélet

2011.10.17. 15:24

Jól haladnak a beregi töltésépítési munkálatok

Nyíregyháza (MTI) - Gyors tempóban halad a beregi árvízvédelmi rendszer fejlesztése: a 6,7 milliárd forintos projektben érintett 28 kilométeres töltésszakasz majdnem teljes hosszán folynak a töltésépítési munkálatok - tájékoztatta Ónodi János, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság térségi szakaszmérnökségének vezetője hétfőn az MTI-t.

Nyíregyháza (MTI) - Gyors tempóban halad a beregi árvízvédelmi rendszer fejlesztése: a 6,7 milliárd forintos projektben érintett 28 kilométeres töltésszakasz majdnem teljes hosszán folynak a töltésépítési munkálatok - tájékoztatta Ónodi János, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság térségi szakaszmérnökségének vezetője hétfőn az MTI-t.Egy szakasz kivételével az érintett töltés teljes hosszán folyik a töltéskorona magasítása és szélesítése, amelynek eredményeképpen átlagosan így méterrel lesz magasabb, és az eddigiekhez képest kétszer szélesebb a töltés. Két szakaszon - Tiszaszalka térségében - már a földmunkálatok befejező állomásánál tartanak, jelenleg a humuszréteg terítése folyik.

Ónódi János elmondta: a munkálatok gyors előrehaladása részben a kedvező időjárási körülményeknek köszönhető, a tavalyi rendkívüli esőzések, valamint ár- és belvizek miatti lemaradás nagy részét már mostanra sikerült behozni. A munkálatok mindaddig folytatódnak, amíg erre az időjárási körülmények lehetőséget nyújtanak, azaz a talajfagy beköszöntéig.

Befejezéshez közeledik a program részét képező lónyai és tiszakerecsenyi gátőrtelepek építése, valamint a töltést veszélyesen megközelítő folyószakaszok partvédelmének rekonstrukciója. A projekt keretében várhatóan ez év őszén elkezdődik az árvízi monitoring rendszer fejlesztése is - fűzte hozzá a szakember.

A projekt 6,7 milliárd forintból valósul meg

Az Európai Unió által támogatott projekt keretében Vásárosnamény és Lónya között közel 28 kilométer hosszon fejlesztik  az árvízvédelmi töltéseket. A felújított töltés koronáján az érintett szakasz teljes hosszán kerékpározásra alkalmas szilárd útburkolat épül ki, így az új töltésszakasz kapcsolódik majd a már meglévő kerékpárút-hálózathoz.

A projekt komplex jellegéből adódóan a fejlesztés kiterjed az árvízvédelmi infrastruktúra többi elemére, így elvégzik a töltést veszélyesen megközelítő folyószakaszok partvédelmének rekonstrukcióját, Tiszakerecsenyben és Lónyán új őrtelepek és raktárak építését, a vízrajzi távmérő rendszer és az információs rendszer fejlesztését. A térség árvízvédelmi biztonságának növelését szolgáló projekt mintegy 6,7 milliárd forintból valósul meg, a beruházást a tervek szerint 2012 végéig valósítja meg a kivitelező Bereg 2009 Konzorcium.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában