Helyi közélet

2011.10.11. 12:56

Mangusztakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza (MTI) - Már a látogatók is megtekinthetik a Nyíregyházi Állatpark legifjabb, néhány hete született sávos mangusztáját (Mungos mungo).

Nyíregyháza (MTI) - Már a látogatók is megtekinthetik a Nyíregyházi Állatpark legifjabb, néhány hete született sávos mangusztáját (Mungos mungo).A biztonságot adó föld alatti üregből a kicsi csak nemrég merészkedett elő: anyja mellett a hat főből álló mangusztacsapat valamennyi tagja vigyáz rá.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert szóvivője az MTI-nek kedden elmondta, hogy a kis mongúz egyáltalán nem félénk, nagyon kíváncsi állat, folyamatosan élelem után kutat, ami nem csoda, hiszen fajára jellemző, hogy élőhelyén - Kelet- és Közép-Afrikában - minden állatot elfogyaszt, amelyet csak el tud kapni.

Az országban csak Nyíregyházán láthatóak

A kölyök menüjében a madártojástól a mérges kígyóig minden megtalálható, az állatpark gondozói emellett csirkehússal, hallal, tojással és lisztkukaccal táplálják. Az országban csak Nyíregyházán látható csíkos hátú állatok egyébként a telet is kifutójukban töltik, mivel járatrendszerük egyik alagútja egy fűtött zebra istállóba vezet, ahova hideg esetén visszahúzódhatnak.

A zebramungó, vagy más néven sávos manguszta a Szaharától délre sokfelé előfordul, főleg a száraz éghajlatú tájegységeket kedveli. A 30-40 centiméter hosszú állat nagyobb egyedszámú csapatban él, amelyben szoros a kötelék az odatartozók között. Az utódok egyébként nagyjából háromhetesen jönnek először ki az üregből.

Magyarországon a szurikáta mellett ez a másik mongúzfaj, amellyel találkozni lehet állatparkokban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában