Helyi közélet

2011.10.13. 16:35

Száz százalék, hogy nem lehetséges

Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka – A kizárólag fűtési költségmegosztók alapján történő elszámolást megtiltotta a kormányrendelet.

Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka – A kizárólag fűtési költségmegosztók alapján történő elszámolást megtiltotta a kormányrendelet.– Távhőfűtéses lakásban élünk, minden háztartásban fel van szerelve a költségelosztó. Két éve az „úgynevezett” igazságosság jegyében a 30-70 százalékos költségmegosztás mellett döntöttünk, ám ez odavezetett, hogy amíg egyesek továbbra is takarékoskodtak, mások nem, így a duplájára nőtt a felhasznált hőmennyiség. A napokban a lakógyűlés úgy döntött, ismét próbáljuk ki a 100 százalékos költséget: mindenki csak annyit fizessen, amennyit valójában fogyaszt. Megdöbbenve hallottuk, hogy állítólag ez már nem lehetséges. Ez valóban így van? Ha igen, miért igazságos az, hogy a „korrekciós” lakásokban jóval melegebb van, mint máshol, mert ők több hőenergiát használnak fel annak tudatában, hogy költségeikhez a többi lakó is hozzájárul. S ezek után még ők kapnak vissza költségtérítést! Ha már ennyire demokratikusak vagyunk, hogy a költségek közösek, akkor a visszafizetett összeg nem a teljes lakóközösséget illetné meg? – veti fel kérdéseit számos lakótársával egyetértésben egy nyíregyházi társasház tulajdonosa.

Kötelező a korrekció

Lapunk érdeklődésére a Nyírtávhő Kft. energia elszámolási osztályvezetője, Baji László a fűtési költségmegosztások felosztási arányainak módosításával kapcsolatban elmondta: az idén júniusban született új kormányrendelet a korábbi, szabályozás nélküli, illetve kizárólag a lakóközösségek döntési jogkörére bízott elszámolási módokat megszüntette, és az európai gyakorlattal összhangban kötelezően alkalmazandó szabályozást léptetett érvénybe. Ennek értelmében a rendelet szűkítette a választható felosztási módokat és egyúttal kötelezően előírja a korrekciós tényezők alkalmazását is az elszámolások igazságosabbá tétele érdekében.

– Társaságunk és a költségmegosztást végző szakcégek már évek óta tájékoztatták a lakóközösségeket a most hatályba lépett szabályozásnak megfelelő változások szükségességéről. A távhőszolgáltatással ellátott épületben a radiátorokon kívül igen jelentős a csővezetékek által leadott hőmennyiség is, melyet az elszámolások során nem korrekt figyelmen kívül hagyni. Az elszámolások során a fűtési hőmennyiségnek azt a részét, amelyet a vezetékrendszer ad le, és így a lakók által alig befolyásolható, légköbméter-arányosan célszerű felosztani, míg a radiátorok által leadott hőt a költségmegosztók alapján. A kormányrendelet alapján ezért a 100 százalékos, kizárólag a fűtési költségmegosztók alapján történő elszámolási mód már nem választható – taglalja az osztályvezető, hozzátéve: meglévő szerződések esetén a korábbi elszámolási metodika a továbbiakban is alkalmazható.

Eltűnnek az irreális különbségek

Hovánszki Józsefné értékesítési igazgatótól megtudtuk: a rendeleti szabályozás életbe lépése óta a felosztási mód megváltoztatásának igényét még csak egy lakóközösség (Kossuth u.68-70.) jelezte. A többségnek már eleve jelentősen csökkentett mértékűek voltak a fűtési hődíj részfizetései, amelyből további jelentős megtakarítások nem realizálhatóak.

– Véleményünk szerint a rendeleti előírás az irreálisan nagy és alacsony fűtési költségek közötti különbségeket csökkenti le olyan módon, hogy a fogyasztás arányos fizetés és érdekeltség a továbbiakban is megmaradjon – tette hozzá.

Tipikus panasz

Utánajártunk, hogy hasonló panasszal fordultak-e a közelmúltban a megye más területén lévő távhőszolgáltató cégekhez: – A Várda-Távhő Kft. szolgáltatási területén, a nyíregyházihoz hasonló konkrét panasz még nem fordult elő. Vannak panaszok az elszámolással kapcsolatban azon fogyasztók részéről, akiknek az elszámoláskor rá kell fizetni a fűtési hődíjra. Itt kell megjegyezni, hogy az is közre játszik, ki mennyi előleget fizetett be. A 2011/2012-es fűtési időszaktól a 104/2011.(VI.29.) Korm. rendelet szabályozza a költsémegosztók alkalmazásának és a költségek megosztásának szabályait, természetesen mi is ehhez alkalmazkodunk.

A Mátészalkai Távhőszolgáltató Kft. részéről Farkas Sándor ügyvezető igazgató kommentálta az esetet: – Általában ez egy tipikus panasz a költségosztással kapcsolatosan! Ezt próbálja a június 29-én megjelent 102/(VI.29) Korm. rendelet - amely 2011. szeptember 1-el lép hatályba - szabályozni. Fontos, hogy az előző fűtési szezonra visszamenőleg még nem alkalmazható. Viszont a költségosztásról a Társasházi törvény alapján  a Lakógyülésnek kell határozni a Távhőszolgáltatótól függetlenül. Ebbe a távhőszolgáltató nem avatkozhat, és nem is avatkozik bele. A költségosztást vállaló vállakozás és társasház mint önálló jogi személyek kötnek szerződést. A szerződésben, amelyet 50%+1 szavazattal fogad el, a Lakóközösségnek kell szabályoznia az alapterület arányos részt és a költségosztó arányos részt. Minden szezonra a szezon elején lehet új szerződést kötni. A panaszos levélben felmerülő teljes költség arányos felosztást szeptember 1-től nem lehet alkalmazni. A fajlagos fogyasztás 2,5-szeresénél a fogyasztás nem lehet nagyobb. Az olyan fogyasztást, amely nagyobb, mindig újra kell osztani az összes lakás között.

Tények

A 102/(VI.29)-es rendelet óta szeptember 1-től újra kötött szerződésben kötelező az alábbiak alkalmazása:

-alapterület arányos rész (30-50 % kötelező alkalmazni)

-korrekciókat csak a rendelet szerint lehet alkalmazni

-költségosztás során az épület fajlagos hőfelhasználásának 2,5-szeresénél nem lehet nagyobb GJ fogyasztást elszámolni egy lakásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában