Helyi közélet

2011.10.08. 18:54

Szemünk egészségét óvja az optometrista

2000 óta október második csütörtöke a Látás Világnapja a WHO ajánlása alapján. Ennek jegyében lett minden év 10. hava a látás hónapja, amely a szem védelmét szolgálja.

2000 óta október második csütörtöke a Látás Világnapja a WHO ajánlása alapján. Ennek jegyében lett minden év 10. hava a látás hónapja, amely a szem védelmét szolgálja.

Papp Erika

Ilyenkor országszerte rendezvénysorozatokat, valamint ingyenes vizsgálatokat szerveznek. Ugyanis az orvoslás fejlettsége ellenére túlságosan magas a látássérültek aránya.Ez alkalomból kerestem fel egy kevéssé ismert szakma képviselőjét az egyik nyíregyházi optikai szaküzletben.– Az optometrista – mondja Makó Enikő – olyan szakember, aki szemet vizsgál, de nem gyógyít. A látásélességet vagyunk hivatva ellenőrizni, s szemüveget, kontaktlencsét írhatunk fel. Ám ha valamilyen betegséget észlelünk, szemész orvoshoz irányítjuk a pácienst. Mi alapvetően az egészséges szemű embereknek tudunk segíteni; akiknél úgynevezett optikai eltérés áll fenn. Ilyenek például a rövid és a távollátás. Ez nem betegségkategória. Tehát nincs ok aggodalomra emiatt, hiszen ezek a hibák optikai eszközökkel korrigálhatók. Viszont hangsúlyozom: amennyiben a szemfenéken elváltozás, vagy hasonló gond adódik, mindenképpen szakorvosnak kell látnia a beteget.Szerencsére, épp egy ügyfél várakozik. Így az optometrista élesben mutathatja be, hogyan zajlik a vizsgálat. Első lépésként érdeklődik a fiatal hölgy panaszai felől; ezáltal körvonalazódik előtte, hogy nagyjából mi lehet a probléma. Azután elvégzi a komputeres vizsgálatot, amelyet egy személyes olvasós vizsgálat követ, amikor egy próbakeretbe próbalencséket helyez. Mindezek után a páciens kap egy speciális, cégre szólóan elkészített kártyát az adataival, és vizsgálati eredményeivel. Ezzel itt helyben is elkészíttetheti szemüvegét, vagy kontaktlencséjét.Midőn újra kettesben maradunk Enikővel, a kontaktlencsék iránt érdeklődöm.

– Ez nagyon jó dolog – mondja – annak, aki alkalmas a viselésére, hisz lényegesen megkönnyíti az életét; szabadabb mozgást tesz lehetővé. Sportolás, szabadidős tevékenység közben igen hasznos, de előadóművészek, színészek is szívesen hordják. Célszerű a zenészeknél is, tehát mindazoknál, akiknek valamilyen okból nem előnyös a szemüveg. Bármilyen foglalkozás, és a diákok esetében, a mindennapi életben is praktikus viselet. Ritkán fordul elő, hogy valaki nem bírja a használatát. Ugyanis a lencsék gyártástartománya oly széles, hogy rendkívül nagy a választék közöttük. Ha valamilyen panasszal szembesülünk, a következők állhatnak a háttérben: nem a megfelelő lencse van illesztve, esetleg túl szorosan, vagy lazán áll. Végül vannak olyanok, akik bizonyos kontaktlencse-ápoló folyadékokra mutatnak allergiás reakciót. Ilyenkor más gyártmányú folyadékok használatát ajánljuk.A mai, „lapos pénztárcás” világ és a látásjavító eszközök beszerzésének összefüggéseit feszegetem.– Gyakran megtörténik, hogy az emberek piacon vásárolnak előre elkészített szemüveget. Ám ez mindig visszaüt, mert közülük sokan szédülésre, fejfájásra panaszkodnak. Hiszen nem a megfelelőt vásárolják. Ha az illető tudja a paramétereit, a fókusztávolság nem biztos, hogy jól van beállítva. Ez hosszabb távon nagyon károsan hat a szemre. Ráadásul legtöbben nem egyformán látunk mindkét szemünkkel, és az előre gyártott szemüvegek mindkét lencséje azonos dioptriájú. Ez további bajok előidézője. Úgy gondolom, a szakértelemmel felírt szemüveg megéri a magasabb költség ráfordítását.

A továbbiakban szemünk épségének megőrzéséről, a látás hónapjának üzenete felől faggatom a szakembert.– A látás hónapja szenzációs kezdeményezés. Hiszen a látásvizsgálatra úgy kellene tekinteniük az embereknek, ahogyan a rendszeres szűrővizsgálatokra. Eszerint panaszmentesség esetén is el kellene végeztetniük. Helyes táplálkozással a szem optikája nem alakítható, mert azt úgy kell elképzelni, mint egy lencserendszert, amely éles képet alkot. A kép ép látószervben a retinán keletkezik. Amennyiben a kép egy elméleti síkon belül a retina előtt vagy mögött képződik, akkor van szükség szemüveggel történő korrekcióra. Ekkor áll helyre a normális képalkotás. Dióhéjban ez a látás fizikája. Viszont a szemfenék állapotát, illetve elváltozásait az étrenddel lehet javítani, avagy rontani. Már sokan tudják, hogy az A-vitamin a szemnek a legfontosabb, ám ez önmagában nem elegendő. Célszerűbb, ha e vitamin előanyagát, a béta-karotint visszük be; melyből a szervezet annyi A-vitamint állít elő, amennyi számára szükséges. Így nem történik túladagolás. Vannak természetes és szintetikus béta-karotin források; részemről az előbbit favorizálom.

A másik, fő „látóvegyület” a lutein. Ez az ideghártyát táplálja olyan anyagokkal, melyek annak jó vérellátását biztosítják. Az A-vitamin és a lutein legnagyobb mennyiségben az áfonyában található meg, mely növény hazánkban csupán Sopron környékén terem. Erdélyből és Kárpátaljáról is hoznak be, azonban mindez kevés. Ezért szoktam javasolni különféle készítmények, tabletták szedését a látás védelme érdekében.Mint egészségügyi kérdésekkel foglalkozó autodidakta, a fentiekhez a következőket fűzöm hozzá. A lutein sárga színű karotinoid, melynek a szem működéséhez létfontosságú mivoltát a tudomány nemrég fedezte fel. Elsősorban a spenótban, fehérrépában, zöldborsóban, brokkoliban, kukoricában, kelkáposztában rejtőzik. A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét. A zsírban oldódó A-vitamin legfőbb forrásai a belsőségek (máj, vese, szív), tojássárgája, tej, tejtermékek, tengeri halak. Látószervünk egészségéhez nélkülözhetetlen továbbá az E- és C-vitamin, a cink és más ásványi anyagok. A dietetikusok egész testünk védelmét célzó tanácsai és az elhangzottak alapján arra következtethetünk: minden élelmiszert fogyasztanunk kell, méghozzá egyenlő arányban elosztva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában