Helyi közélet

2011.10.20. 10:36

Változhat a piac nyitva tartása

Szerkesztőségünkbe olyan hírek jutottak el, amik jelentősen felkavarnák a Búza téri piac nyitva tartását. A helyszínen jártunk, ahol kiderült, az árucsarnokban több a nyitott kérdés, mint az árus.

Szerkesztőségünkbe olyan hírek jutottak el, amik jelentősen felkavarnák a Búza téri piac nyitva tartását. A helyszínen jártunk, ahol kiderült, az árucsarnokban több a nyitott kérdés, mint az árus.Délután háromkor már csak a kongó ürességet és a virágárusok ténykedésének neszeit hallani a Búza téri piac csarnokában Nyíregyházán. A vásárló – ha betéved egyáltalán a délutáni órákban – a koszorúkon és virágokon kívül mást már nem vehet, az üzletek jelentős része ugyanis kettőkor bezár. A november 4-től életbelépő új tervek szerint hétfőn nem lenne piac, pénteken pedig hosszabb nyitva tartással, este nyolcig lehetne felkeresni a csarnokot.

– Miért is lenne nyitva, ha nincs vásárló – kezdi Beáta, aki szerint az új nyitva tartás sem hoz megoldást a problémákra, sőt. – Nem jó ötlet, a hétfői bezárás, a péntek este 8-ig nyitva tartás meg főleg nem. A múlt héten lehoztak az irodából egy papírt, amit aki szeretett volna, aláír. Ez az új tervről szólt, bár én pesszimista vagyok, nem hinném, hogy valóban érdekelné a döntéshozókat, hogy mi a véleményünk – mondja.

Az örök küzdelem: Piac Vs Multi

Hogy tisztán lássunk, a piac jelenleg a hét minden napján nyitva tart, vasárnap kivételével 6 órai nyitással. Hétfőn egyig, szombaton kettőig, vasárnap pedig tizenegyig. Papíron legalábbis. A valós helyzet azonban az, délután kettő körül már mindenki pakol, nincs ugyanis értelme tovább maradni, senki nem vásárol. A vásárlók viszont nem mennek, egyrészt mert alig akad árus, másrészt mert a multikban kényelmesen az autóig tolhatják bevásárlókocsijukat, amit a légkondis üzletben töltenek meg – még ha gyakran nem is olyan minőségű áruval, mint amit a piacon kapnának.

– Ez a róka fogta csuka, vagyis hát a csuka fogta róka helyzet. Mindenesetre valahogy meg kell oldani, így nem maradhat – mondja egy virágárus, aki nevét nem szerette volna vállalni. – Az embereknek újra bele kéne vésni a fejébe, hogy érdemes piacra járni, ne vigyük a pénzünket a multikhoz. Persze ehhez tartás kell, az árusok részéről pedig türelem, amíg visszaszokik a vásárlókör. Rajtunk eddig se múlt, láthatja mi virágosok most is itt vagyunk – folytatja.

Megkérdeztük a Búza téri piac üzemeletetőjét is a témával kapcsolatban. A NYÍRVV Nonprofit Kft.-től Csák Józsefné, üzemeletetési igazgató nyilatkozott portálunknak: – Leszögezném, hogy ez egyelőre még csak egy tervezet. Nem született még végleges döntés, a mindenki számára legmegfelelőbb megoldást keressük. Bezárni semmiféleképpen sem tervezzük a piacot, így az esetlegesen erre a gondolatra hajló híreket kategorikusan szeretném visszautasítani. Meg kell oldani a problémakört, ami ugyan nem egyszerű, de úgy gondolom Nyíregyházának szüksége volt, van és határozottan lesz is a piacra – nyilatkozott Csák Józsefné.

Vegyes és vágott, de leginkább savanyú a piaci szájíz egyelőre, ami remélhetőleg nem fog sokáig tartani és jó irányba mozdul el a csarnokban árusítók és az egyelőre még kevéske vevő sorsa. A megoldás ismét a sorok között lapul, már csak pár összetevő hiányzik a tökéletes recepthez: akarat, kitartás, nyitottság és annak a gondolatnak a tudatossága, hogy ha az ember a piacon vásárol, azzal saját környezetének a gazdaságát lendíti fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában