Helyi közélet

2011.11.07. 10:14

Animus Anima díjazott a kisvárdai lelkész

Kisvárda - Október 10-e a lelki egészség világnapja, melyet 1992-ben a Lelki Egészség Világszövetség kezdeményezett.

Kisvárda - Október 10-e a lelki egészség világnapja, melyet 1992-ben a Lelki Egészség Világszövetség kezdeményezett.A lelki egészség védelmében kiemelkedő tevékenységet végzők Animus Anima Díj elismerésben részesülnek 2010 óta, Nyíregyházán. A díjat közéleti, civil és média kategóriában ítélik oda.

2011-ben, az Animus Anima Díj kitüntetettjei:

Közéleti kategória: Százvai László, kisvárdai református ifjúsági lelkész

Civil kategória: Pszichotikus Betegségekben Szenvedők Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

Média kategória: Retro Rádió

A díj átvétele után adott interjút szerkesztőségünknek Százvai László:

- Milyen kapcsolat van a lelki egészség és a vallás között?

Az Animus Anima díj egy hatalmas felkiáltójel az egész társadalom számára, hiszen bár orvosok alapították, a kitüntetettek mégsem orvosok, hanem civilek, közszereplők és média szakemberek. Mindez azt üzeni a társadalom felé, hogy a lelki egészség kiemelten fontos szerepet kell, hogy kapjon a gyógyításban. A test gyógyítása a legjobb esetben is csak a fele annak, amit gyönyörű magyar anyanyelvünk így hiv: egészség. Az ember ugyanis test és lélek egysége, csak így egész, s ha mindkettő ép, akkor és csak akkor egészséges.

- Van-e összefüggés a lelki és a testi betegség között?

Egy olyan ember, akinek a teste még nem produkál tüneteket és egy kivizsgálás még nem tud kimutatni testi betegségeket, ha mentális problémákat hordoz, ha a lelke beteg, akkor csak idő kérdése, hogy a teste is megbetegedjen. A régiek ezt sokkal jobban tudták, amikor ezt az igazságot számtalan módon nyelvünkbe szőtték. (Ha valaki például "sokat nyel", annak előbb utóbb gyomorfekélye lesz!) A lelkileg egészséges ember pedig sokkal könnyebben hordozza ugyanazokat a terheket, és jóval hamarabb és nagyobb eséllyel gyógyul meg testi bajaiból is. Az orvos és a lelkész egyaránt beleeshet abba a hibába, hogy saját hivatását "mindenhatónak" érezze. Alázat kell ahhoz, hogy az lelkipásztor lássa a korlátait és egy adott ponton orvoshoz küldje a hozzá fordulót, és alázat kell ahhoz is, hogy az orvos saját határait szintén felismerve, elküldje egy lelkipásztorhoz a betegét.

- Milyen érzéssel vette át a díjat?

Ezt a most kapott díjat - mindamellett, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzem - úgy értékelem, hogy nem egyszerűen személyemnek, hanem hivatásomnak és ezen keresztül valamennyi lelkipásztornak, valamint a Kontrasztkiállításnak, és mindazoknak szól, akikkel együtt megvalósíthattuk a tárlatot. Adja Isten, hogy egy felgyorsult és egyre lelketlenebbé váló világban, az Áldott Orvos - Jézus Krisztus gyógyító hatalmával találkozva mind többen lehessenek egészségesek!

A díjhoz ezúton is gratulálok mind a magam, mind Kisvárda Város vezetősége és valamennyi lakója nevében.

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában