Helyi közélet

2011.11.13. 13:47

Csak minden második autón van téli gumi

Nyíregyháza - Átfogó ellenőrzési akciót és díjmentes közlekedésbiztonsági nyílt napot tartott a közlekedési és fogyasztóvédelmi felügyelőség.

Nyíregyháza - Átfogó ellenőrzési akciót és díjmentes közlekedésbiztonsági nyílt napot tartott a közlekedési és fogyasztóvédelmi felügyelőség.Összehangolt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre Nyíregyháza több pontján a megyei kormányhivatal közlekedési és fogyasztóvédelmi felügyelősége a napokban, amelynek elsődleges célja a hibás, nem megfelelően működő világító- és jelzőberendezéssel közlekedő járművek forgalomból való kiszűrése volt. 

– Az ellenőrzött gépkocsik 41 százalékánál tapasztaltunk hibát, illetve hiányosságot a világító és fényjelző berendezések terén. Gyakori probléma volt a kiégett vagy elfordítva beszerelt izzók, illetve a törött, repedt fakult lámpa búrák használata, nem beszélve a szakszerűtlenül beszerelt Xenon lámpa szettekről. Az ellenőrzött (közel félezer) autós fele még nyári gumit használ, kétszáz jármű azonban már téli abroncsokkal futott az utakon. Csak elvétve találkoztunk kopott, nem megfelelő profilmélységű gumikkal. Az üzembentartók egy része a kilátást biztosító tárgyak, berendezések állapotára (ablakmosó, ablaktörlő, páramentesítő, szélvédő) nem fordított kellő figyelmet – összegezte Dankó András, a Közlekedési Felügyelőség igazgatója. A felmerülő hiányosságokat, problémákat több mint száz esetben a helyszínen orvosolták az autósok (nem ritkán az ellenőrök segítségével!), s „megúszták” egy figyelmeztetéssel. Egy járművet műszaki vizsgálatra köteleztek a szakemberek, nyolc esetben pedig kénytelenek voltak a helyszínen érvényteleníteni az autók forgalmi engedélyét. A fogyasztóvédelmi felügyelők járműalkatrész forgalmazókat ellenőriztek, nagy bevásárlóközpontokat és kisebb boltokat egyaránt.

– A közös akció eredménye megnyugtató: jóval kevesebb a jogszabályi mulasztás (árfeltüntetés, nyugtaadás) a korábbi évekhez képest, mindössze egy-egy gyermekülés címkézésével és néhány borostyán sárga izzó minőségével akadt probléma – mondta el Juscsák Dóra, a felügyelőség vezetője.

A kampány zárásaként szombaton délelőtt a téli közlekedésre való felkészülés jegyében a két szakigazgatási szerv a Közlekedési Felügyelőség nyíregyházi vizsgálóállomásán ingyenes vizsgálati és pénztárcabarát vizsgáztatási lehetőséget kínált a gépkocsivezetőknek.

KM-PI

Megkérdeztük: Ön odafigyel autója műszaki állapotára?

 

Sárközi László (Mátészalka): Nekem nem csak műszaki vizsga idején fontos, hogy megfelelő állapotban legyen az autóm. A világítást, a fékeket és a karosszériát mindig karban kell tartani, máskülönben nő a bírságolás és a baleset veszélye.

Alexa István így válaszolt: – Három gépkocsi műszaki állapotára kell odafigyelnem, ezt meg is teszem. Nem érdemes elhanyagolni az olaj-, izzó- és fékbetét-cserét, az autó „meghálálja” a gondoskodást. Az egyikkel nemrégiben szenvedtem durrdefektet egy átkozott kátyú miatt, a napokban fogom beszerezni az új gumiabroncsot.

Geiger Ervin Zalánnak nincs félnivalója. – Sok közúti baleset írható a felelőtlen autótulajdonosok számlájára. A saját és a mások életét kockáztatjuk azzal, ha elhanyagoljuk a megfelelő karbantartást! – mondta a fiatalember.

Bulyáki Edina (Tiborszállás): – Nálunk az öcsém a műszaki zseni, odafigyel az olajcserére, a téli üzemmódra való átállásra, egyszóval mindenre, ami fontos.

A nyírcsaholyi Nagy Gábor nem kockáztat. – Mióta kisbabát hozott a gólya a családomba, még inkább odafigyelünk a biztonságos közlekedésre, ebbe az autó műszaki állapota is beletartozik. Csak remélni merem, hogy más is így tesz.

Gyarmati Noémi büszke édesanyjára. – Férfiakat megszégyenítő ügyességgel végzi el a kisebb tennivalókat az autón, nagyobb probléma esetén a szomszédhoz vagy szakemberhez fordulunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában