Helyi közélet

2011.11.07. 10:30

„Ez így egy nagy nulla”

Kihirdették az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok (ÖNHIKI) támogatásának II. ütemének eredményeit. A szeptember 10-i időpontig 1221 önkormányzat adta le pályázatát, amelyet egy tárcaközi bizottság bírált el, majd tett javaslatot a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter részére.

Kihirdették az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok (ÖNHIKI) támogatásának II. ütemének eredményeit. A szeptember 10-i időpontig 1221 önkormányzat adta le pályázatát, amelyet egy tárcaközi bizottság bírált el, majd tett javaslatot a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter részére.Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter döntése értelmében 1216 települési önkormányzat kapott támogatást közel 7,6 milliárd forint értékben, öt megyei jogú város kérelmét még nem bírálták el.

A nagycserkeszi önkormányzat 27 millió forintra nyújtott be támogatást kizárólag az oktatási tartozások rendezésére az „önhiki” II. körében, s kapott 3 millió 500 ezer forintot.

– Nem igazán vagyok optimista, ez az összeg szinte semmire sem elég. Csupán csak a jubileumi jutalmakat tudjuk belőle kifizetni, hiszen a szállítási és közüzemi tartozásaink elérik a 15 millió forintot – vázolta fel a nagycserkeszi önkormányzat tragikus helyzetét Luzsinszki Lajosné, a település polgármestere. – Jelenleg még van minimális fűtés minden intézményünkben, de ha jön egy komolyabb hideg, akkor már gond lesz a fűtéssel. Az E.ON-tól már megkaptuk a  szerződést felmondó levelet, a TIGÁZ pedig felszólító levelet küldött nekünk. Az önkormányzat nehéz anyagi helyzetének az az oka, hogy az állami hozzájárulás nem elég a bérek és a segélyek kifizetésére, az önkormányzat pedig saját bevételre nem számíthat a lakosság halmozottan hátrányos helyzete miatt. Van egy elnyert óvodaépítési pályázatunk, de félő, hogy a bankoktól nem tudnk majd saját erőt hitelezni, ha megtudják, hogy 180 napon túli tartozásaink vannak.

A helyzet egyre reménytelenebb

Nincs könnyű helyzetben a tiszakerecsenyi önkormányzat sem. A településen lévő intézményekben már korábban kikapcsolta a szolgáltató a gázt, így a tiszakerecsenyi diákok az őszi szünet előtt egy héttel már „kényszerszünetet” kaptak. Az „önhiki” II. keretében most 2 millió 500 ezer forint érkezett az önkormányzat számlájára.

– Ez a pénz semmire sem elég, ez így nagy nulla – fakadt ki keserűen érdeklődésünkre Pécsi László, Tiszakerecseny polgármestere. – Reméltünk legalább 15-16 millió forintot, hiszen egyrészt szünetel a gázszolgáltatás az intézményeinkben, másrészt tartozunk többek között a húst és a kenyeret beszállító cégeknek. Bár hétfőn megkezdődött az őszi szünet utáni tanítás, de bizonytalan az iskolai oktatás további sorsa. A kisiskolák megsegítésére nyáron megítélt 10 millió forintból sem kaptunk meg még semmit, de még csak ígéret sincs arra, hogy lesz-e belőle valami. Még ilyen nehéz helyzetben sohasem volt a település, nem tudom, mit lehetne még tenni a község érdekében, de a helyzetünk egyre reménytelenebb.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában