Helyi közélet

2011.11.16. 14:41

Erdélyi Miklós: ÖNHIKI-vel, vagy anélkül

Ez a polgármesterek körében&nbsp; elhíresült ,,varázsszó” borzolja manapság a kedélyeket. ÖNHIKI, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatását, vagyis azonnali pénzt jelent.<strong>

Ez a polgármesterek körében  elhíresült ,,varázsszó” borzolja manapság a kedélyeket. ÖNHIKI, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatását, vagyis azonnali pénzt jelent.Mindig is vita övezte a pénzelosztás e módját. Korábban az ÖNHIKI mellett volt még egy másik támogatási forma a VI/3-as támogatás is. Sokak szerint ,,csókos” pénz volt mindkettő a múltban, sajnos a jelek szerint az ÖNHIKI ma is az. Manapság olyan ez, a támogatás, mint a kórházi koszt, az éhenhaláshoz sok, az életben maradáshoz kevés.

A településvezetők többsége felháborodva vette tudomásul a támogatás alacsony mértékét. Ha a kormány által kitalált metodika szerinti számítás alapján a támogatási igény több tíz millió Ft, a kapott támogatás meg csak egy-két millió, akkor jogos a felháborodás. Ez a helyzet vezetett már polgármester lemondásához is. Felmerült benne, hogy a pénzelosztás mögött politikai szándék húzódik meg. Magyarán a kormány közeli településvezetők többet kaptak, mint a függetlenek, vagy ellenzékiek. Vannak is erre utaló jelek. Elég csak alaposan áttanulmányozni a támogatott önkormányzatok listáját és a támogatás mértékét. A kirívóan magas támogatásban részesülők elégedetten dörzsölhetik a markukat. Nekik bizonyosan  különös érdemeik voltak a magas támogatás elnyeréséhez. Vannak kormány közeli önkormányzatok, amelyek alig kaptak támogatást, pedig nyakukon a hurok. Több millió forintos kifizetetlen számlájuk van, esetleg fizetési meghagyás terheli számlájukat. Egy-két polgármester az utóbbi csoportból keservesen fakadt ki, hogy ez a (kib….tt) kormány nem segít! Vannak végveszélyben lévő önkormányzatok. Náluk pénzügyi gondnok felügyeli a gazdálkodást. Sokuknál nincs vagy csak részben van bérkifizetés, segélyosztás. Háborog a nép! Rajtuk kellene igazán segíteni, de nekik sem jut elég pénz.

Az önkormányzatoknál, de máshol is egyszerre figyelhető meg a kettősség, a pazarlás, és a pénzhiány.

A pazarlás egyik módja: arra pályáznak a település vezetők amire lehet, nem arra amire szükségük van. Így fordulhatott elő, hogy a drága pénzen felépített tanuszodát, vagy iskolát be kellett zárni, mert nem tudták működtetni. Tudok más példát is mondani. Az ,,átkos”szocialista nagyüzemi gazdálkodás idején 10-20 traktorral megművelték a határt. Ma akár száz fölötti nagy értékű erőgép található egy-egy faluban.

Minden település vezetője szeretné a faluját, városát fejleszteni, élhetőbbé tenni. Minden település helyzete egyedi, mindet külön kellene megvizsgálni, hogyan jutott idáig. Miért stabil egyiknek a helyzete és miért válságos a másiknak. Manapság mintha az utóbbiak száma szaporodott volna  meg. Valami baj van az önkormányzati rendszerrel. Az átalakítás folyik, de jómagam három ciklussal a hátam mögött azt mondom, ha nem tudjuk az eddig megszokott színvonalon működtetni településünket, akkor zárjuk be a boltot.

Erdélyi Miklós

Ópályi polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában