Helyi közélet

2011.11.17. 16:54

Hadművelet a folyók tisztaságáért

Kölcse - Elszállítják az illegális hulladékot, konténereket helyeznek ki árterületeken, folyópartokon, települések belterületén.

Kölcse - Elszállítják az illegális hulladékot, konténereket helyeznek ki árterületeken, folyópartokon, települések belterületén.

Az áradások során nagyon sok hulladékot hoznak magukkal a külföldről megyénkbe érkező folyók. Természetesen nem lehet csak másokat hibáztatnunk, sajnos, mi sem vigyázunk a környezetünkre, megyénk természeti értékeire. Éppen ezért indult el magyar-román együttműködés keretében „A tiszta folyókért hadművelet”, amelynek célja a határon átnyúló folyók illegális hulladéklerakóinak felszámolása. Az uniós támogatással elindított programot – melynek kitalálója és vezető partnere az Ecocaritas Egyesület, a romániai partnerek a Bihar megyei Erdélyi Kárpát Egyesület és a nagyváradi Metropolis Övezet Egyesület – csütörtökön mutatták be Kölcsén.

Mint Bakos Tamás, az Ecocaritas Egyesület elnöke elmondta, a program célja, hogy Magyarország és Románia 5 közös, határon átnyúló folyójának erre a 4 megyére eső szakaszát (Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös) megtisztítsák a hulladékoktól, 20 magyar és 63 román folyóparti település összefogásával. Ennek érdekében az érintett településeken a szemét újbóli megjelenésének megakadályozására hulladéktároló konténereket helyeznek ki. Az árterületeken, folyópartokon, települések belterületén kihelyezett konténerek rendszeres űrítéséről egy évig a nemzetközi projekt gondoskodik. A „hadművelet” által érintett megyebeli települések: Csenger, Kisar, Kocsord, Kölcse, Nábrád, Nagyecsed, Nagyhodos, Olcsva, Ópályi, Szamossályi, Tiborszállás, Tunyogmatolcs, Túristvándi.

Bakos Tamás szólt arról is, hogy ez a program szól a megelőzésről és a konkrét cselekvésről is és, hogy hasonló környezetvédelmi programot szeretnének kialakítani Ukrajnával és Szlovákiával is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában