Helyi közélet

2011.11.25. 14:23

Kesztyűvel hódítják a világot Rakamazon

Rakamaz - Rakamazon 51 fővel kezdett el működni a gyár, de jövőre 150 dolgozót szeretnének foglalkoztatni.

Rakamaz - Rakamazon 51 fővel kezdett el működni a gyár, de jövőre 150 dolgozót szeretnének foglalkoztatni.Hamarosan Chilében, Argentínában, Japánban és Ausztráliában is lehet majd olyan sportkesztyűket vásárolni, amelyek Rakamazon készültek. Egy éve még kihasználatlanul árválkodott egy romos műhelycsarnok a településen, ma pedig már termelés is van a felújított, átalakított épületben, amely a Hestra kesztyűgyárnak ad otthont.

Lefaragni a hátrányokat

Az üzemet hivatalosasn pénteken avatták fel a svéd tulajdonosok jelenlétében. Mint az avatás előtti sajtótájékoztatón dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, napjainkban nagy gond az országban a munkanélküliség, ezért minden olyan alkalmat meg kell becsülni, amikor alapkövet fektetnek le, vagy már a szalagot vágját ét. Egy-egy új üzem avatása a menekülést jelenti egy adott térség számára. Utalt arra is, hogy a rakamazi üzemátadás egyben üzenet is, hogy a befektetőknek érdemes a megyénkben gondolkodniuk. Szólt arról is az államtitkár, hogy a gazdaság élénkítése, a foglalkoztatás bővítése a magyar kormány számára kiemelt helyen szerepel. Egyes régiók fejlettsége eltérő egymástól, a kormány számára fontos a hátrányok lefaragása. Éppen ezért a kormány minden segítséget megad a célok elérése érdekében, s támogatja a vállalkozásokat, a tőkebefektetéseket a jövőben is.

Kína után Magyarország

A svéd tulajdonostársak nevében Svante Magnusson menedzserigazgató mutatta be az idén immár 75 éves családi vállakozást. A tájékoztatójában elhangzott, hogy a Hestra cég Kínában működtet két gyárat, azonban a síkesztyűk iránt annyira megnőtt a kereslet, hogy szükség van egy új gyárra. A kínai fejlesztés különböző okok miatt nem jöhetett létre, ezért Európában kerestek termelőhelyet, s vágül a magyarországi kapcsolatuk révén Rakamazon rátaláltak a leendő új üzem helyére.

Az új rakamazi üzemet Lászlóffy István társtulajdonos, a gyár igazgatója mutatta be. Jelenleg 51 személy dolgozik a kesztyűgyárban, de jövőre ezt a létszámot 130-150 főre szeretnék növelni, ugyanis az épületet eleve így alakították ki. A tervek között szerepel jövőre egy raktárhelyiség megépítése is. Bár a gyárat a tulajdonosok saját erőből építették fel, jövőre szeretnék igénybe venni a munkahelyteremtő támogatást is. Az elmúlt hónapokban a betanulás és a gyártás kapta a főszerepet, az első kiszállítás decemberben lesz. A Hestra cég 22 képviselettel ban jelen a nagyvilágban, így a világ minden tájára kerülhetnek a Rakamazon készített kesztyákból, amelyeken a modellszám mellett ott lesz a „HU” felirat is.

Nagy lépés a városnak

Az üzem felavatása után Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere mondott köszönetet mindazoknak, akik részesei voltak a kesztyűgyár megépítésének. Mint fogalmazott, a „gyár kis lépés Magyarországnak, de nagy lépés Rakamaznak. Utalt arra is, hogy a korábbi években a cipőgyártásáról volt közismert Rakamaz, talán most már a kesztyűjére is büszke lehet a település.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában