Helyi közélet

2011.11.07. 10:12

Szená-Torok Kisvárdán

Kisvárda - 1996. november 11- én, a világon elsőként és máig is egyedülálló kórus alakult meg a Magyar Országgyűlés történetében.

Kisvárda - 1996. november 11- én, a világon elsőként és máig is egyedülálló kórus alakult meg a Magyar Országgyűlés történetében.A Haza Házában, a hangulatában méltóságteljes történelmi falak között szükség volt pártvitáktól csendes időkre, amikor több szólamban ugyan, de összességében a külvilág számára is harmóniát mutató produkcióval ajándékozhatunk meg mindenkit, aki szereti a zenét – vallják a kórus alapítói, jelenlegi és volt tagjai.

A Szená- Torok kórus első, de nem utolsó alkalommal tette tiszteletét Kisvárdán, október 9-én, a Római Katolikus Templomban. A különleges, megragadó, lelkekig  ható koncerten elhangzott: Kodály Zoltán:János köszöntő, Halmos László: Ünnepi alkalmakra, Esterházy:Zengjen hálaének, Kodály Zoltán: Stabat Mater, Szokolay Sándor:Áldjuk Isten nagy kegyelmét, Szokolay Sándor: Örvendjetek az Úrnak,Gounod: C-dur Mise, Kyrie, Gloria, Purcell: Lobt den Herrn.

„Szolgáljon az énekkar kulturális és egyúttal jótékony küldetést is, legyen kapocs azok között, akik értik és beszélik a magyar nyelvet, segítsék koncertjeink azokat, akik valamilyen okból kevesebbet kapnak a társadalom figyelméből, vagy valamilyen okból segítségre szorulnak” – nyilatkozta Iványi Tamás, a Szená-Torok Egyesület elnöke, a kórus karvezetője.

„Kórusunk csakis, kizárólag jótékony céllal lép fel az egész ország területén, s határainkon túl is. Örömünkre szolgál, hogy országunk keleti régiójának eme csodálatos kisvárosában is énekelhettünk és segíthettünk. A kisvárdai koncerten összegyűjtött adományokat a rászoruló gyerekek, családok és idősek karácsonyi ajándékozására ajánlottuk fel. Köszönjük támogatóinknak (MVM és Paksi Atomerőmű), hogy ide is eljuthattunk, köszönjük a nagy létszámú kisvárdai közönség adományait, az elismerő tapsokat és nem utolsósorban köszönjük a város vezetésének a barátságos, szívélyes fogadtatást. A kórus nevében bátran mondhatom, hogy találkozunk még Kisvárdán!” - tájékoztatott a koncert után Somogyi Lászlóné, a kórus titkára.

„A különleges koncerten befolyt, 50 ezer forintos pénzadományt átutaltuk a kisvárdai Sérült Gyermekekért Alapítvány számlájára, melynek vezetősége a karácsonyi ünnepkörben játékra, ajándékokra, egyedi és csoportos meglepetésekre fordítja a felajánlott összeget.” - tájékoztatott Leleszi Tibor polgármester. „A kórus jubileumi, 10. évfordulójára készült CD-ket is ajándékozott a városnak, melyek eladásából származó bevétel szintén a karácsonyi ajándékozás számláját erősíti. Ezúton köszönöm a Szená-Torok vendégszereplését, hogy különleges élménnyel ajándékoztak meg minket a nehézségekkel, megpróbáltatásokkal teli hétköznapjainkban. Kisvárda Város Önkormányzata, lakói és a támogatottak nevében is köszönöm az adományozók önzetlen segítségét, akik nagyban hozzájárultak a sérült gyermekek és fiatalok karácsonyi ünnepének teljesebbé tételéhez.” - zárta szavait a polgármester, akinek felesége, Lelesziné Tóth Emese isa Szená-Torok Kórus tagja.

A Római Katolikus Templomban megrendezett koncerten jelen volt családjával dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tiborpolgármester és családja, Zámbó István alpolgármester és családja, önkormányzati képviselők, intézményvezetők, civil-és társadalmi szervezetek képviselői, a római,-a görög,-és a református egyház hívei. 

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában