Helyi közélet

2011.12.20. 12:57

A „Mindenkinek becsengettek!” program elérte a célját

Nyíregyháza - Közel ezer iskolás és óvodás gyermek, közel félezer pedagógus valamint harminc fogyatékkal élő gyermek vett részt a nyíregyházi Down Egyesület, az „Élet útja” Rehabilitációs Központ (Ungvár) és az Organizatia Caritas Satu Mare (Szatmárnémeti) által koordinált „Mindenkinek becsengettek!” elnevezésű programban.

Nyíregyháza - Közel ezer iskolás és óvodás gyermek, közel félezer pedagógus valamint harminc fogyatékkal élő gyermek vett részt a nyíregyházi Down Egyesület, az „Élet útja” Rehabilitációs Központ (Ungvár) és az Organizatia Caritas Satu Mare (Szatmárnémeti) által koordinált „Mindenkinek becsengettek!” elnevezésű programban.A fogyatékkal élő és egészséges gyermekek produktívan működtek együtt, miközben a résztvevő pedagógusok pozitív tapasztalatai megelőlegezték a jövőbeni integrációs programok jótékony hatását. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közösen dolgozó szervezetek sikeres lépést tettek a fogyatékkal élő gyermekek integrált oktatása terén.

– A program célja a társadalmi attitűd formálása volt egyrészről a közoktatásban résztvevő gyerekek részére, másrészről az őket felnevelő családok számára. A koncepciónk lényege nem volt más, mint hogy enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő gyermekeket vittünk be a többségi oktatási intézményekbe heti egy alkalommal azért, hogy együtt szocializálódjanak és tanuljanak ép óvodás és iskolás gyermekekkel. Az együtt töltött idő alatt a nebulók olyan közös produktumot hoztak létre (tánc, műsor, rajz), melyet a program végén rendezett különleges gyereknapi gálán bemutathattak – mondta el a keddi projektzáró rendezvényen Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

Az egyesület által kiadott átfogó, digitális kiadvány tartalmazza a projektről készített részletes szociológiai tanulmány kivonatát, melyből kitűnik, hogy a program szakmai elképzelései bizonyítást nyertek, és ezt érdemes folytatni a jövőben is. Ezen okból kifolyólag újabb együttműködési megállapodást írt alá a magyar Down Egyesület képviseletében Kisari Károly és - a szatmárnémeti partner képviseletében - dr. Kósa Attila Kálmán szociális vezető. A együttműködéssel kapcsolatban a megye támogatásának adott hangot Kovács Sándor, a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke is.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában