Helyi közélet

2011.12.11. 10:54

Barátként jártak a rendőrök a Bethlenben

Nyírbátor - A rendőröktől félni kell, mert büntetnek – legalábbis ezt diktálja a köztudat –, a barát segít. Most a rendőrség segített.

Nyírbátor - A rendőröktől félni kell, mert büntetnek – legalábbis ezt diktálja a köztudat –, a barát segít. Most a rendőrség segített.– Joggal féltjük a tanulóinkat, hisz a már megszokott veszélyeken túl (alkohol, diszkóbalesetek, zsarolás, agresszió, erőszak, testi sértés) az elmúlt hónapokban városunkban, Nyírbátorban és a környező településeken  is fokozott mértékben megjelent a drogterjesztés és fogyasztás. A legveszélyeztetettebb korosztály a 14-19 év közöttiek, a középiskolás diákok. Mivel a mi lehetőségeink, eszközeink korlátozottak, felvettük a kapcsolatot a nyírbátori rendőrkapitánnyal, aki a problémára kellő érzékenységgel reagált, és felajánlotta a rendőrség segítségét. Intézményünkre, a nyírbátori Bethlen Gábor Középiskola Szakképző Iskola és Kollégiumra egy teljes bűnmegelőzési és drogprevenciós előadás-foglalkozássorozatot dolgoztak ki az iskolai védőnő bevonásával, melyen részt vett az iskolánk minden pedagógusa és tanulója – közölte Szabó László iskolaigazgató. Első alkalommal a tanárokat tájékoztatták a hatályban lévő jogszabályokról, törvényekről, melyek az iskolákban előforduló kihágásokra, bűncselekményekre (kényszerítés, zsarolás, lopás, könnyű és súlyos testi sértés) vonatkozó eljárásokat, büntetéseket tartalmazzák. Ezen túl ismertették a kábítószerek fajtáit, hatásukat azzal a céllal, hogy alkalomadtán felismerjük és segítséget tudjunk nyújtani, ha drogot fogyasztó fiatallal találkozunk.

A projekt második fázisában a hét kilencedikes osztály 210 tanulójához szóltak a rend őrei. Osztályonként 3 órát foglalkoztak a diákokkal. ismertették velük a szabálysértés és a bűncselekmény kategóriáiba tartozó cselekményeket, azok következményeit. Felhívták a figyelmüket a drog veszélyeire, a terjesztés és a használat törvényi következményeire és egészségkárosító hatásaira. A tanulók figyelmének, érdeklődésének, életkori sajátosságainak megfelelően az előadásokat érdekessé és változatossá tették az előadók a levetített kisfilmekkel, életből merített tapasztalatok, esetek ismertetésével és a beszélgetésekkel. Az interaktív típusú előadásnak köszönhetően a gyerekek megnyíltak, őszintén kérdeztek, beszélgettek. Az előadássorozat utolsó eseményére december 7-én került sor. Az iskola sportcsarnokában a Megyei Rendörkapitányság Bűnmegelőzési osztályának osztály dolgozói tartottak az intézmény 790 tanulójának és pedagógusainak előadást. A tematikát a fentiekben meghatározott témák alkották, érdekes kisfilmekkel szemléltetve a hasznos ugyanakkor rémisztő információkat. A tanulók érdeklődéssel, fegyelmezetten hallgatták a közel kétórás tájékoztatást. – Reményeink szerint az iskola és a rendőrség összefogása a fiatalok érdekében eredményes lesz. A diákok érzik, hogy fontosak számunkra, hogy figyelünk rájuk, hogy van kihez segítségért fordulni, hogy a rendőrség nemcsak büntet, hanem próbál figyelmeztetni a veszélyre, megóvni és segíteni.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában