Helyi közélet

2011.12.17. 12:22

Bűnmegelőzési tanácsok!

Az ünnepek közeledtével fokozott figyelmet kell fordítanunk értékeink védelmére. A karácsonyi bevásárlások szinte mágnesként vonzzák a zsebtolvajokat.

Az ünnepek közeledtével fokozott figyelmet kell fordítanunk értékeink védelmére. A karácsonyi bevásárlások szinte mágnesként vonzzák a zsebtolvajokat.Az elkövetés helyszínei elsősorban a bevásárló központok, áruházak, piacok, pénzintézetek, vasútállomások és pályaudvarok, valamint a nagy tömegeket vonzó rendezvények. A bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük vegyék figyelembe az alábbiakat és fogadják meg tanácsainkat!

Ha nagyobb pénzösszeggel indulnak el vásárolni, azt lehetőleg ne egy helyre, hanem kisebb címletekben több helyen tartsák táskájukban. Ezzel is megelőzhetik azt, hogy egy óvatlan pillanatban az Önöknél lévő kézpénzt, egy mozdulattal kiemelhessék a táskájukból.

Soha ne hagyják a gépkocsi ülésén a kézitáskájukat, mobiltelefon készüléküket, egyéb értéktárgyaikat. Ha nagyobb értékű elektronikai eszközt vásárolnak, akkor a vásárlást követően szállítsák egyenesen haza, ne álljon az autó még órákig a parkolóban, tele drága újonnan vásárolt eszközökkel. A jól szervezett tolvajbandák a parkírozóban is figyelnek és összehangoltan működnek. Pillanatok alatt kirámolják az autót és már csak hűlt helyét találjuk dolgainknak.

Az ünnepek alatt is fogadják kellő óvatossággal a különböző házalókat, akik „jótékony célra” gyűjtenek a Szeretet Ünnepén!! Soha ne engedjenek be idegent a lakásba!

Ha több napos utazást terveznek, azt ne hangoztassák környezetükbe, hisz ezzel is felhívják a figyelmet magukra. A szemfüles betörők alig várják, hogy tudomást szerezzenek olyan lakásról, ami több napig üresen áll. Utazás előtt csak a közvetlen környezetükkel tudassák azt, hogy nem tartózkodnak otthon. Bízzanak meg valakit, hogy naponta ellenőrizze a lakást, a zárakat, nyílászárókat, ürítse a postaládát. Fontos, hogy lássák a mozgást a lakásban az udvaron. Lehetőleg különböző időpontokban jelenjenek meg, ezzel is megelőzhetik a betörést, hiszen ha mindig ugyanabban az időben van mozgás a lakásban, akkor azt nagyon könnyű kijátszani.

A pincék, garázsok, hátsó bejáratok zárainak biztonságára is fordítsanak nagy figyelmet! Előfordult, hogy a család az igazak álmát aludta, s észre sem vették, hogy a garázson keresztül kirabolták a házat... A tetten ért tolvaj sokszor az erőszaktól sem riad vissza, és akár sérülést is szenvedhet az álmából felriadt békés háztulajdonos.

Ha segítségre van szüksége hívja a 107, vagy a 112-es telefonszámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában