Helyi közélet

2011.12.17. 13:40

Keleten még marad az eső

Kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, és elsősorban a keleti megyékben kell többfelé esőre számítani. Estétől északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, ekkor szórványosan alakulhatnak ki hózáporok.

Kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, és elsősorban a keleti megyékben kell többfelé esőre számítani. Estétől északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, ekkor szórványosan alakulhatnak ki hózáporok. Éjszaka délnyugaton foltokban köd képződik. Vasárnap általában gyengén felhős, napos, csapadékmentes idő lesz, de délnyugaton tartósan megmaradhat a köd. Késő délutántól nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami este a Dunántúlon meg is vastagszik. A nyugati, északnyugati szelet napközben többfelé erős, olykor viharos lökések kísérik, majd mérséklődik a légmozgás.Éjszaka és vasárnap az ország északkeleti harmadában még lehetnek néhol erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 4, 7 fok között, a tartósan ködös területeken 0 fok körül alakul.

 

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk keleti és délnyugati peremén anticiklonok helyezkednek el, amelyek területén eseménytelen idő van, az Urál előterében erősen, az Ibériai-félszigeten változóan felhős az ég. Ezzel szemben Európa legnagyobb részén többközéppontú ciklonrendszer hatására változékony az idő. Lengyelország felett található a ciklon középpontja, a hozzá kapcsolódó hidegfront pedig a Kárpát-medencén át Olaszországig húzódik, miközben az Alpok déli oldalán ciklonális hullám is képződött rajta. A fronttal több fokkal hidegebb levegő áramlik be Közép- és Kelet-Európa fölé, többfelé okoz borult, csapadékos, szeles időt. Az alacsonyabban fekvő területeken és a fronttól keletre eső esik, a hegyekben és Nyugat-Európában viszont havazás a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 3 és 12 fok között alakul, északon, északkeleten ennél hidegebb, a Földközi-tenger partvidékén melegebb is előfordul.

Vasárnap estig a Kárpát-medencén átvonul az említett hidegfront, hideg és szárazabb levegő érkezik térségünk fölé, lassan csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában