Helyi közélet

2011.12.20. 14:24

Rendkívüli megyei közgyűlés

Rendkívüli közgyűlést tartott kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, melynek jóvá kell hagynia azokat a megállapodásokat, melyekre a megyei önkormányzatok konszolidációja, a megyei intézmények átadása miatt van szükség.

Rendkívüli közgyűlést tartott kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, melynek jóvá kell hagynia azokat a megállapodásokat, melyekre a megyei önkormányzatok konszolidációja, a megyei intézmények átadása miatt van szükség.Mint ahogy arról beszámoltunk, január elsejétől megszűnik a megyei önkormányzatok intzéményfenntartó szerepe, az intézmények legnagyobb része a megyei korményhivatalokhoz kerül. A törvény értelmében a megyei önkormányzatok vagyona, illetve az általa fenntartott intézmények állami tulajdonba kerülnek, az állam pedig átvállalja a megyei önkormányzatok és intézéményeik adósságállományát. A fenntartói jogutódláshoz kapcsolódó feladatok végrehajtásának részleteit átadás-átvételi megállapodással kell rendezni - emiatt ült össze a megyei közgyűlés. 

Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke azt javasolta, hogy az ülésen csak a két érintett pénzintézettel - ezeknél vett fel hitelt, illetve bocsátott ki kötvényt a megyei önkormányzat - való megállapodásról döntsenek, a kormányhivatallal kötendő megállapodást pedig halasszák el a következő, a jövő héten tartandó rendkívüli közgyűlésre – a testület ezt elfogadta. Vita alakult ki az adósságállomány és a forgalomképes vagyon arányáról, s arról, a megye lakossága számára milyen következményekkel jár az intézmények állami kézbe adása. A közgyűlési elnök szerint mindez nem közigazgatási hatalmi kérdés: a pozitívuma az, hogy a lakosság jobb minőségű szolgáltatást vehet majd igénybe. Azt mondta, az állami ellátás garanciát jelenthet a területi egyenlőtlenségek kiegyenlítésére, arra, hogy egy szabolcsi kistelepülés iskolája és egy budai iskola ugyanannyi forráshoz jusson.

Komoly előrelépés

Adorján Béla (Jobbik) szerint ezt úgy is el lehetne érni, hogy nem adják állami kézbe az intézményeket. A képviselő azt mondta, a kormány flipperezik a megyei önkormányzatokkal: 19 golyóval játszik, de félő, hogy az összes golyó eltűnik majd. Halmi József (MSZP) a színház sorsáról érdeklődött – az intézmény nem a kormányhivatalhoz, hanem Nyíregyházához kerül. A közgyűlési elnök azt mondta, zajlanak és jó úton haladnak az egyeztetések, és bár nem biztos, hogy év végéig pont kerül az ügy végére, januárban várhatóan erre sor kerül.

Több képviselő is nehezményezte, hogy a közgyűlésen nem jelentek meg a megyei kormányhivatal képviselői, s hogy nem nyílik lehetőségük megkérdezni őket arról, mi lesz a intézményeik sorsa, hogyan fogják azokat fenntartani. Dr. Helmeczy László (Összefogás Szabolcs megye felemelkedéséért) azt kérdezte, januártól miből finanszírozza az önkormányzat működését a megye, hiszen a bankok már nem állnak majd mögöttük?

Seszták Oszkár elmondta: a jövő évi költségvetésben 286 millió forint van betervezve a megyei önkormányzat működésére, a leendő feladataikat meghatározó fejlesztési törvényről pedig december 23-án lesz a parlamentben végszavazás. Az már biztos, hogy a megyei és a regionális fejlesztési tanács megszűnik, ezek feladatait is átveszik a megyei önkormányzatok. Seszták Oszkár szerint nagyon komoly előrelépés, hogy egy delegált testület helyett a jövőben egy választott testület dönthet a helyi fejlesztésekről.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában