Helyi közélet

2012.01.23. 15:39

A tudást meg kell fizetni

Nyíregyháza – A tudásnak ára van, de nem megfizethetetlen, így mindenki előtt nyitva áll az ajtó – állítják a megyeszékhely felsőoktatási intézményei.

Nyíregyháza – A tudásnak ára van, de nem megfizethetetlen, így mindenki előtt nyitva áll az ajtó – állítják a megyeszékhely felsőoktatási intézményei.– Szűk mozgástere volt az intézményeknek – mondta el lapunknak dr. Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja. A szaktárca az önköltséges képzés minimum és maximum árát határozta meg, ezen belül kellett dönteni. – Ismerve a hallgatóink anyagi lehetőségeit, akik elsősorban Hajdú, Szabolcs, Borsod és  Szolnok megyéből érkeznek, úgy határoztunk, hogy a legkisebb összeget kérjük félévente az önköltségen tanulóktól. Így lett az ápolás és ápoló, mentőtiszt, szülésznő, egészségügyi gondozás és prevenció-védőnő, valamint egészségügyi szervező szakirányon 250 ezer, míg szociális munkás szakon 150 ezer forint a képzés díja. Mesterképzésben az ápolás és az egészségügyi szociális munka szakon 300 ezer, szociális munka és szociális gazdaság szakon 225 ezer forinért lehet tanulni félévente.

– Korábban a levelezős hallgatók kevesebbet, a nappali képzés díjának mindössze felét fizették, hiszen csak bizonyos időközönként voltak bent az intézményben, mostantól már egységes a díjszabás – említi a dékán és hozzáteszi: szeretnének a levelezős hallgatóinknak valamilyen plusz szolgáltatást nyújtani, ám kérdés, hogy ezeket igénybe tudják-e venni. Dr. Fábián Gergely szerint van olyan magas az önköltséges képzés díja, hogy sokan ezt nem fogják majd vállalni, azonban az átsorolás lehetőséget termet majd a legjobb diákoknak, hogy átkerüljenek a teljes mértékben vagy részben államilag támogatott képzésbe, ahol a jelenlegi ismereteik szerint alap és mesterszakon mintegy félezer hallgatójuk kezdheti meg a tanulmányait idén szeptemberben.

Ha nincs elég önerő...

– A Nyíregyházi Főiskola képzési palettája rendkívül gazdag, s az intézményünk kapuja nem csak a tehetős szülők (tovább)tanulni vágyó gyermekei előtt áll nyitva! - hangsúlyozza dr. Kovács Zoltán rektor-helyettes, aktől megtudjuk: 2012-ben alapképzésben összesen 625 hallgatónak finanszírozza tanulmányait teljes egészében az állam, részleges (50 százalékos) állami támogatással 395 jelentkező juthat be a főiskolára. Mesterképzésekre az intézmény 233 államilag finanszírozott hallgatót vehet fel. A költségtérítéses diákoknak kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk, a Pedagógusképző Kar mesterképzésein például 300-360 ezer forint a tandíj félévente.

– A képzési hozzájárulások határairól az állam, a konkrét összegekről a főiskola döntött. Nekünk csak a megadott minimum és maximum összeghatárok között volt mozgásterünk. Valamennyi költségtérítéses képzés esetében levelező tagozaton a legkisebb összeget írtuk be, a nappali tagozatosok esetében a minimum+20 százalék elvét követtük, figyelembe véve a régióban élők, tanulók gazdasági helyzetét – folytatja a rektor-helyettes, hozzátéve: a költségtérítéses diákok számára az új, kötött felhasználású diákhitel nagy segítséget nyújthat, de nem ez az egyetlen anyagi „mentőöv” számukra, hiszen a rászoruló hallgatók költségtérítés-mérséklést kaphatnak (30-40 ezer forint/félév), illetve részletfizetési lehetőséget is kínál hallgatói számára a Nyíregyházi Főiskola.

Újratervezés előtt állnak

– Tagadhatatlan, hogy a tudásnak ára van, ám így a nehezebb anyagi helyzetben lévők sem szorulnak ki a felsőoktatásból. Az államilag finanszírozott keretlétszám tekintetében a főiskolánk országos viszonylatban is előkelő helyen áll. Tavalyhoz képest minimális a keretszám csökkenés, a hallgatók száma összességében mégis apadhat a jövőben, mivel az állami férőhelyek megoszlása nem egyenletes, bizonyos szakokon (pl. gazdálkodás és menedzsment) egyáltalán nincs állami férőhely. Arról, hogy a felvételiző középiskolások milyen szempontok alapján tervezzék újra a jelentkezésüket, a szerdai nyílt napon szólunk! – tette hozzá dr. Kovács Zoltán.

A hittudományt „mérik” a legolcsóbban

Bár az államilag támogatott létszámkerettel rendelkező intézmények listáján nem szerepel a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, a költségtérítéses képzések díjai rendkívül barátságosnak mondhatók: félévente mesterképzésben 50.000 forintért képzik a tanár-hittanár-nevelő tanár szakos hallgatókat, a leendő kántoroknak, illetve katekéta-lelkipásztori munkatársaknak pedig mindössze 30.000 forinba kerül egy szemeszter. 

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában