Helyi közélet

2012.01.25. 16:51

Az idén már a boltokba kerülhet a géberjéni tökmagolaj

Géberjén - A Corvinus Egyetem laboratóriumában tesztelik annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz kiváló minőségű termék kerülhessen.

Géberjén - A Corvinus Egyetem laboratóriumában tesztelik annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz kiváló minőségű termék kerülhessen.A „Jót s Jól” Egyesület székhelyén, Géberjénben elkészült az első adag kézműves tökmagolaj, amelyet saját termelésű tökből készítettek fogyatékos emberek.

Hasznos taggá válni

A piacra kerülés előtt a tökmagolajat a Corvinus Egyetem laboratóriumában tesztelik annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz a legkiválóbb minőségű kézműves termék kerülhessen.

2011 februárjában indult el az Aktív Műhely modellprogramja Géberjénben. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kap esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit. Az Aktív Műhelynek a hátrányos helyzetű régióban az uniós projekttel az a célja, hogy bebizonyítsa, minőségi és piacképes termékek előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak.

Szatmár Nektárja

A „Jót s Jól” Egyesület tagjai nagyon büszkék a tökmagolajra.

– Célunk, hogy kiváló minőségű, 100 százalékban kézműves terméket állítsunk elő, és lehetőség szerint a teljes termelési folyamat fogyatékos emberek részvételével, értékteremtő munkájával történjen. A Géberjénben működő nappali otthonba 12 településről hozzuk reggelente a fogyatékkal élőket, a pszichiátriai betegeket, akik szociális foglalkoztatás keretében termesztettek 2011-ben 10 mázsa tökmagot. Ha a tesztelés sikeresen zárul, kezdődhet az olaj készítése, de ehhez még néhány gépet be kell szereznünk. Ha minden jól alakul, a terveink szerint már 2012 második felétől a Szatmár Nektárja termékcsalád részeként lesz kapható a tökmagolaj - mondta el érdeklődésünkre Magyarné Tordai Zsuzsanna, a „Jót s Jól” Egyesület vezetője.

Az Aktív Műhely a programjával hosszú távon azt is szeretné elérni, hogy a kiválasztott szervezetek ne függjenek annyira az állami segítségtől, képesek legyenek gazdaságilag önállóan működni.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában