Helyi közélet

2012.01.23. 16:52

Beszélgető automata

Piacra sokan azért járunk, mert emberektől tudunk ott vásárolni. Emberek szemébe nézünk, és emberekkel váltunk szót. Ez a piac egyik lényege.

Piacra sokan azért járunk, mert emberektől tudunk ott vásárolni. Emberek szemébe nézünk, és emberekkel váltunk szót. Ez a piac egyik lényege.A tejautomata ezzel szemben ember jelenléte nélkül is képes rengeteg tejet eladni, ellehetetlenítve a piacon tejet értékesítő kistermelőket. Korunk technikai színvonalán valószínűleg lehetne sárgarépa automatát, vagy bármilyen más termék automatát is készíteni. Akkor nem volna szükség azokra az emberekre, akik ma abból élnek, hogy kora reggel kipakolnak a piacon és várják vevőiket. Viszont a beszélgetés még mindig hiányozna.

De miért ne készíthetnénk beszélgető automatát?

A programozás mai szintje lehetővé tenné intelligens beszélgető programok készítését, és akkor teljessé válhatna a piac automatizálása. A beszélgető programok között lehetne választani idős hölgyet, középkorú férfi gazdálkodót, pozitív, vagy negatív beállítottságút, viccelődőt, kormánypárti, vagy ellenzéki beszélgető partnert. Ha azt nézzük, hogy mennyi időt töltünk a számítógép előtt, hogy a közösségi élet egyre nagyobb hányadát közösségi oldalakon éljük, akkor a fenti javaslat sajnos nem is annyira vicces.

A kistermelői piacok nem az elmaradottság szimbólumai, aki járt az elmúlt években Nyugat-Európa városaiban és ott látott kistermelői piacot, az tudja, hogy ezek a piacok rendkívül népszerűek, színesek és hangulatosak. Természetesen az áruk kínálásában, a kisüzemi feldolgozásban és a csomagolásában még van hová fejlődnünk, de egyre több családi vállalkozás kínál magas színvonalú árut. Tény ezen felül, hogy sok piaci árus nem termelő, hanem viszonteladó, de attól még a piac az piac. Szagokkal, a földön zöldséglevéllel, ismerősökkel, kosarakkal, reggeli találkozásokkal és mosolyokkal. A piacot úgy általában védeni érdemes. És ha a piacon 20 forinttal drágább a tej, mint az automatában, vagy a nagyáruházakban, akkor gondoljunk arra, hogy azzal a pénzzel a helyi kistermelőket támogatjuk. Mert ha nem tesszük, nekünk lesz rosszabb, amit egymás zsebéből kispórolunk, azt magunktól vesszük el. Ebben az értelemben (is) a másik ember mi magunk vagyunk.

Lehet tejautomatát kiállítani, de véleményünk szerint nem a Búza tér környékén. Javasoljuk az automatákat nagyáruházak előterében elhelyezni, versenyezzenek ott.

- E-misszió Egyesület -   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában