Helyi közélet

2012.01.23. 15:02

Egyedi hangszínt varázsol a klarinét és a szaxofon

Nyíregyháza - Különleges koncertet láthatnak az érdeklődők január 25-én 18 órától a nyíregyházi Művészeti Középiskola nagytermében, ahol a ClaXoTon Quartett ad koncertet.

Nyíregyháza - Különleges koncertet láthatnak az érdeklődők január 25-én 18 órától a nyíregyházi Művészeti Középiskola nagytermében, ahol a ClaXoTon Quartett ad koncertet.A zenekar tulajdonképpen egy kísérlet, a világ zenei életében napjainkban már nevet és rangot szerzett Budapest Klarinét Kvartett  és a Budapest Szaxofon Quartett zenészeinek közös együttese.

Az említett két zenekar zenészei a legmagasabb nívón szólaltatják meg a hangszercsalád tagjait. Négy zenésznek az az ötlete támadt, hogy egybeolvasztja a két hangszercsaládot. Sok kísérletezés, hangszerelés, majd újrahangszerelés után jutottak el a jelenlegi összeállításhoz: klarinét, esz-klarinét alt- és tenor-szaxofon, valamint basszusklarinét különböző kombinációihoz. A zenészek célja, hogy a két - alapjaiban azonos, de mégis nagyon különböző -, hangszercsalád 

kombinálásával új, egyedi hangszínt és játékmódot alakítsanak ki.

ClaXoTon Quartett tagjai: Novák András (klarinét, esz-klarinét), Czakó Péter (alt-szaxofon), Bárány Zoltán (klarinét, tenor-szaxofon), Menyhárt Ferenc (basszusklarinét).

Az együttes a szerda esti nyíregyházi koncertjén többek között Vivaldi, Bach, Saint-Saëns, Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Bartók Béla, Gershwin műveit szólaltatja meg.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában