Helyi közélet

2012.01.06. 17:34

Lecserélik az intézményvezetőket?

Nyíregyháza - Összesen 31 intézmény került az új intézményfenntartó központ irányítása alá, a vezetői posztokat hamarosan megpályáztatják.

Nyíregyháza - Összesen 31 intézmény került az új intézményfenntartó központ irányítása alá, a vezetői posztokat hamarosan megpályáztatják.Januárban megalakult a Szabolcs-Szatmár-Beregi Megyei Intézményfenntartó Központ. A megyeházán működő intézet vezetője Németh Péter Gábor lett, aki pénteken dr. Vinnai Győző kormánymegbízottal közös sajtótájékoztató keretében beszélt feladatairól, terveiről, valamint a megyei intézmények fenntartásával kapcsolatban felmerülő teendőkről. Megkérdeztük azt is, hogyan képzelik az intézmények jövőjét, félteniük kell-e a széküket a jelenlegi intézményvezetőknek, és mi lesz a fennálló, immár az állam kezét égető tartozások sorsa.

A megyei Kormányhivatal vezetője, Vinnai Győző kormánymegbízott elmondta: a törvény erejénél fogva a megyei önkormányzatok január elsejétől elveszítették intézményfenntartói szerepüket. Ezzel egy időben megalakult a megyei intézményfenntartó központ (MIK). Összesen 31 intézmény került az irányítása alá, közel 2200 dolgozóval, valamint 9000 gyermekkel, illetve ellátottal. A MIK vezetőjét, a 37 esztendős, nyíregyházi Németh Péter Gábort, aki 8 éven át a versenyszférában dolgozott gazdasági vezetőként, majd a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári szakigazgatási szervét igazgatta, a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezte ki, munkáltatója a kormánymegbízott. A MIK önálló költségvetésű szerv, központi létszáma 41 kormánytisztviselő és 360 munkavállaló. Feladata, hogy a megye 20 településén lévő oktatási, szociális, közgyűjteményi és ellátó intézmények kiszámíthatóan, biztonságosan és költséghatékonyan működjenek tovább.

A költségvetés stabil

– Mindössze két intézmény, illetve intézménycsoport nem került az intézményfenntartó központhoz: a kórházak, mivel az egészségügyi intézmények közvetlen ágazati irányításba kerülnek, és a Móricz Zsigmond Színház, a kőszínháznak ugyanis a város lesz a fenntartója. Az átadás-átvétel során az állam átvállalta a korábban megyei fenntartásban működő intézmények adósságállományát, ami összesen 187 milliárd forintra rúg a kötvényekkel és hitelekkel együtt. A folyószámla hitelek, kötvények, hosszú lejáratú kölcsönök ügyében sikeres tárgyalások zajlottak a pénzintézetekkel. Tény, hogy sok esetben nem a megyei önkormányzatok hibájából, hanem a rossz kormányzati politika okozta alulfinanszírozottságból történt az eladósodás. Sokan már nemcsak fejlesztési hitelek, hanem működési vagy folyószámla hitelek felvételére is rákényszerültek, de ennek most vége, mindenki tiszta lappal indulhat! Az állam igyekszik majd előrelátó, megfontolt jó gazda lenni. A költségvetés stabil: közel 15 ezer milliárd forint kiadással és 576 milliárdos hiánnyal kalkulál, ami 2,5 százalékos hiányt jelent a büdzsében. Ebben van egy ún. tartalék alap. A központi normatíva mellett bizonyos intézmények jelentős saját bevétellel büszkélkedhetnek, ilyen például a Bujtosi Szabadidő Csarnok, míg a pedagógiai intézetnél a pályázati források tekintélyesek. Az új önkormányzati törvény óriási szemléletbeli változása, hogy nem a normatív, hanem a feladattípusú ellátást preferálja, és igyekszik kiküszöbölni a területi egyenlőtlenségeket – tájékoztatott a kormánymegbízott.

31 vezetői poszt vár betöltésre

Az intézményvezetők sorsáról nem a Kormányhivatal első embere, nem is a megyei intézményfenntartó központ új vezetője, hanem jogszabály rendelkezik – tudta meg lapunk. A 31 vezetői posztra január közepéig pályázatokat írnak ki, ezekre március végéig pályázhatnak a jelentkezők, április elsején pedig megtörténnek az új kinevezések. Március 31-éig tehát mindenki a helyén marad, s amennyiben megnyeri a pályázatot, azután is. (A csütörtöki intézményvezetői értekezleten állítólag elhangzott: mindenki munkájára számítanak, de nem biztos, hogy mindenkire a jelenlegi poszton és feladatkörben.) 

Németh Péter Gábor, a MIK vezetője kinevezése óta látogatja a koordinálására bízott intézményeket, és szakterületenként gyűjti csokorba a felvetett problémákat, megoldandó feladatokat. Bár a kihívás óriási, a vezető optimista: – Manapság semmire sincs annyi pénzügyi forrás, mint amennyi kellene, így nem szabad csodát várni, ám pozitívum, hogy a korábbi gazdálkodáshoz képest a MIK központi költségvetési szervként látja el az intézmények felügyeletét. Mivel a költségvetés számai még ismeretlenek, a konkrét finanszírozási összegeket egyelőre homály fedi. Elkerülhetetlen, hogy költségtakarékosabbá tegyük az ellátást, ezért szükség lesz átszervezésekre, racionalizálásokra, de ennek nem feltétlenül kell együttjárnia elbocsátásokkal. Január elsején minden egyes munkavállalót átvett a Szabolcs-Szatmár-Beregi Megyei Intézményfenntartó Központ. A mozgásteret az befolyásolja, hogy a különböző területeken mekkora költségvetésből kell majd gazdálkodnunk.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában