Helyi közélet

2012.01.29. 10:16

Ősi ostorfonás kispaládi bizonyítékokkal

Kispalád - A karikás ostort csikósok, gulyások, kondások használják az állatok terelésére, ráncba szedésére már ősidők óta, de szerszámukat egykor fegyverként ugyancsak alkalmazták.

Kispalád - A karikás ostort csikósok, gulyások, kondások használják az állatok terelésére, ráncba szedésére már ősidők óta, de szerszámukat egykor fegyverként ugyancsak alkalmazták.Az ostorok fonása, díszítése valóságos pásztorremeknek számít még a mai nap is, mely készítési műveleteknek fontos szatmári gócpontja Kispalád lett.

Az ott élő Orbán László szerencsésnek érzi magát, hiszen a családi generációkon át örökölt mesterséget, ő szintén megtanulhatta nagyapjától. Elmondása szerint a gyakorlati titkok mellett, sok kitartás, szorgalom, s szüntelen imádat kell az általa űzött szakmához. Egy átlagos karikás ostor megalkotása akár 5-6 órás munkával is, csak 4 nap alatt készül el, melyben a díszített 40 cm-es nyél szerepe különös fontossággal bír. Magát a fonás procedúráját 4-8-12-16 ágból alkotja a bőrműves, jóllehet a legkülönlegesebb kéréseknek sem tudott soha ellenállni. Az ostorkészítő a gyártáshoz elengedhetetlennek tartja a kiváló alapanyagokat, ezért egy jó barátja segítségével bivalybőrhöz jut Romániából, mindazonáltal a régi katonai csizmaszárakat sem veti meg. A szárszakadások száma elég magas szokott lenni, így a munkálati korrekciók szükségszerűek a gyártási eljárásoknál. Vékonyabb bőrből kerülnek pótlásra a kevésbé fontos részek, amit az idős nyugdíjas pillangónak és sallangnak nevez. Nyáron az előszobában dolgozik, télen pedig a melegebb tűzhely mellett élvezi a fonás kompozícióit. Megyei szinten számítanak bemutatóira, sőt már Pécsre is fogadhatott meghívást. Kiállításával emelni szokta a nyíregyházi Kézműves Vásár színvonalát, illetve a mátészalkai Múzeum Estet. Tanulni vágyó jelentkezők folyamatosan vannak családi házában, de még nem találta meg méltó utódját.

„Sajnos 20-ból csupán 2 embernek áll rá az ujja erre a munkára. Az ostorra teremni kell!” - mondta el a minden segítséget megadó 72 éves Laci bácsi, ki bízik a környékbeli rokonszakmák összefogásában. A mesteri reménykedés történetesen nem alaptalan, pusztán gondoljunk a szíj végén lévő csapó hangrobbanására, talán úgy fog még látványrobbanást is életre kelteni e különleges tevékenységi forma, s erre már biztosan nem kell sokat várni.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában