Helyi közélet

2012.01.24. 15:23

Zenével és szóval idézi fel a szabadságharcot

Nyíregyháza - Nagy Csaba tárogatóművész fontosnak tartja, hogy II. Rákóczi ferenc fejedelem az utókor számára a hazaszeretet egyik példaképe legyen.

Nyíregyháza - Nagy Csaba tárogatóművész fontosnak tartja, hogy II. Rákóczi ferenc fejedelem az utókor számára a hazaszeretet egyik példaképe legyen.„...Hej, Rákóczi, Bercsényi, magyar vitézek nemes vezéri...” címmel zenei előadásokat hallhatnak a nyíregyházi diákok a magyar kultúra napja alkalmából Nagy Csaba tárogatóművész előadásában.

- A magyar történelemnek kis szelete a kuruc korszak, a 2011-ben éppen 300 éve befejeződött Rákóczi-szabadságharc, azonban nemzeti szabadságküzdelmeinknek igen fontos állomása. Nemzeti imádságunkban Kölcsey Ferenc méltó emléket állított a szabadságért hol a török, hol pedig a Habsburgok ellen fegyvert fogó hősöknek - magyarázza az előadóművész. - A kerek évfordulók alkalmat adnak arra, hogy figyelmünket jobban ráirányítsuk egy-egy fontosabb történelmi időszakra. A Rákóczi-szabadságharc eseményei 1711-ben a mi vidékünkön fejeződtek be, gondolok Vajára és a szatmári síkságra. Nyíregyháza általános és középiskoláiban rendhagyó óra keretében ez a történelmi időszak elevenedik meg ezekben a napokban. Fontosnak tartom, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem neve ne csak egy utca elnevezéseként maradjon meg az utókor számára, hanem a hazaszeretet egyik példaképe legyen.

– A rendhagyó tanítási óra keretében elhangzó előadások a Rákóczi-szabadságharc hőseinek állítanak emléket. Az előadások nemcsak zenei blokkokból állnak, hanem velük teljes egységet alkotnak a felidézett történelmi események és a felolvasott irodalmi szemelvények. A diákok korábbi tanulmányaik során már tanultak erről az időszakról hol irodalomból, hol történelemből, hol énekből. Remélem, hogy előadásommal a zenei élmények mellett olyan új információkat is tudok mondani, amelyeket a tanárok, a diákok az iskolai munkában évek múlva is hasznosítani tudnak – tette hozzá Nagy Csaba.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában