Helyi közélet

2012.02.25. 09:59

Odamentek, ahol a biztos halál vár

Vásárosnamény, Gergelyiugornya - A befagyott Tisza közepén vágtak léket és a 25 centi vastag jég alá ereszkedtek a Gergelyiugornyai szakaszon a búvárok.

Vásárosnamény, Gergelyiugornya - A befagyott Tisza közepén vágtak léket és a 25 centi vastag jég alá ereszkedtek a Gergelyiugornyai szakaszon a búvárok.

Hummer biztos volt a jég vastagsága a Tisza közepén péntek délelőtt a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai Tisza szakaszon, ahol jégről mentési gyakorlatot és bemutatót tartott, a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület. A jégvastagság ugyan arra alkalmas, hogy megtartsa az embert, de ha beszakad és valaki a másfél arasznyi jégpáncél alá siklik, nem tud kijönni onnan.

Az ötlet gazdája a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület volt, ezt támogatta az OKF megyei igazgatósága, és részt vett rajta több társszerv így a vásárosnaményi rendőrkapitányság vezetője, a Tiszai Vízirendészet vásárosnaményi őrsének parancsnoka, és érdeklődőként a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképzőiskola diákjai is. Meghívottként nézte meg a gyakorlatot a mátészalkai és fehérgyarmati hivatásos tűzoltóság, a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltóság, és a szatmárnémeti Multi Salva Speciális Mentő Egyesület. A feltételezett esemény az volt, hogy valaki a folyó közepén a jégre érkezik és ott ragad, őt kell értesítés után kimenteni.

Különleges eszközt vetettek be, aminek a lényege a felderítés gyorsaságát szolgálta. Egy motoros siklóernyővel a jégről is fel lehet szállni, viszonylag kis sebessége és alacsony repülési magassága alkalmassá teszi a nagy terep gyors felderítésére. Erről dobtak le rádiót a bajba jutott személynek, így a pontos helymeghatározás után egy kötelet juttattak el hozzá, és kezdődhetett a mentés. Ennek technikája is alkalmazkodhat a rendelkezésre álló eszközökhöz, lehet gumicsónak, létra, vagy egy erős falú felfújt strandeszköz is. A veszélyes jégszakaszra idomított mentőkutya is beviheti a mentőkötelet, a kutya kisebb súlya alatt a vékonyabb jég sem szakad be, így egészen közel mehet a hideg miatt elgémberedő tagokkal mozogni már alig tudó mentendő személyhez.

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában