Helyi közélet

2012.02.16. 09:44

Szabad-e korizni?

Nyíregyháza - A Bujtosi tó jegén évtizedek óta a koriznak, idén azonban a tó körüli fákon „jégre lépni tilos” táblák díszelegnek.

Nyíregyháza - A Bujtosi tó jegén évtizedek óta a koriznak, idén azonban a tó körüli fákon „jégre lépni tilos” táblák díszelegnek.A tiltás ellenére így is a jégre merészkednek páran, délutánonként többen is koriznak a befagyott tó tükrén. Bocskai Pétert, a NYÍRVV Nonprofit Kft ügyvezetőjét kérdeztük, mikortól biztonságos a jég.

– A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait rendelet határozza meg. Ennek értelmében a jégen tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. A fagyásban lévő jég a vastagságától függően terhelhető. Kb. 8cm-es jégvastagság esetén egy felnőtt, kb. 12cm-es jégvastagságnál egy csoport veheti használatba a jégfelületet, továbbá ez a vastagság elviekben már sportolásra alkalmas. Kb. 18cm-es vastag jégen szánkó is használható – tájékoztatott minket.

A jégfelület azonban több veszélyt is rejt magában – folytatja a szakember, majd hozzáteszi: – A befagyott állóvíz jellemzője például, hogy a partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, amiből következik, hogy könnyebben törik. A sűrű hótakaró alatt is vékonyabb lehet a jég. Az állóvizekbe befolyó melegebb források, vízfolyások szintén elvékonyítják a jégtakarót. A hirtelen hőmérséklet ingadozás ugyancsak kedvezőtlenül hat a felületre.

A Bujtosi tó körül a balesetveszély elkerülése érdekében valóban több tiltó táblát helyeztünk ki, miszerint a jégre menni tilos. A hóval takart részeken, valamint a felszálló gázok miatt nem egyenletesen fagy a tó jege. A múlt héten történt esemény – miszerint valaki alatt beszakadt a jég a kis híd közelében – szintén igazolja döntésünket.

Kizárólag saját felelősségre!

A jégpályák kijelölése egyébként nem feltétele a korcsolyázásnak, ez csak egy további biztonsági intézkedés. A kijelölés azt jelenti, hogy az adott területen – felelősség vállalása mellett – biztonságos a jég használata. Ez esetben a helyszínen biztonsági eszközökről, és biztonsági személyzetről is kell gondoskodni.

A jég beszakadását a ropogás, recsegés, a rianások megjelenése, a jégfelület süllyedése rendszerint előre jelzi. A jégfelületet egyedül használóknak pl. egy erre alkalmas bottal folyamatosan ellenőrizni kell az előttük lévő jég állapotát, míg több személy együttes sportolása esetén pihenéskor is be kell tartani a szükséges távolságot.

Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Kormányrendelet alapján a jégen tartózkodás szabályainak megszegése pénzbírsággal büntethető.

Azok a személyek, csoportok, akik a tiltás ellenére a Bujtosi tó jegére merészkednek, azt kizárólag saját felelősségükre tegyék.

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában